Första gången på 500 år – därför abdikerar danska drottningen

Rättelse 2024-01-02: Kristian II avsattes 1523, men avsade sig formellt sig alla anspråk på kungatronen först 1546.
Mitt under nyårsfirandet inträffar något som inte har skett på 500 år: en dansk monark väljer att abdikera, det vill säga avsäga sig tronen. 2024 kommer inte längre den danska drottningen att vara Danmarks statsöverhuvud.

Under nyårsafton, bara några timmar innan tolvslaget, meddelade den danska drottningen Margrethe II att hon abdikerar. Det meddelade hon i sitt årliga nyårstal, som bland annat sändes via danska DR.

Orsaken ska vara hennes höga ålder, 83 år, som hon anser har tagit ut sin rätt. I sitt tal tog hon upp den ryggoperation som hon genomförde tidigare i år, vilken ska ha fått henne att fundera på detta. Den 14 januari har hon varit drottning i exakt 52 år och därför kommer det att vara det datum då hon formellt abdikerar. Då kommer kronprins Frederik att tillträda tronen.

Det är exakt 500 år sedan en monark senast abdikerade i Danmark. Det var Kristian II, i Sverige känd som Kristian ”Tyrann”, som abdikerade 1523, kort efter att ha jagats ut ur Sverige av Gustav Vasa. Samma år som det har gått 500 år sedan en dansk monark senast abdikerade, var även det år då Sverige firade 500 år som en, officiellt, fri nation.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter