”Fri media bör inte vara beroende av statligt stöd”

Regeringen har nu presenterat sitt förslag på ett nytt mediestöd som ska ersätta det befintliga presstödet. Det nya stödet kommer bland annat att innehålla ett otydligt formulerat ”demokratikrav”, samt rikta sig mer till lokala och regionala medier. Henrik Sundin från Svenska Morgonbladet kommenterar förslaget och vad det kan innebära för fri media.

Under tisdagen publicerade regeringen propositionen om det nya mediestödet, där man bland annat vill kunna styra innehållet med hjälp av olika ”demokratikrav”, vars betydelse man inte går in på utöver att medians verksamhet inte får bryta mot de ”demokratiska värderingarna” (inte heller dessa ger man någon närmare beskrivning av).

Frihetsnytt har tidigare gått igenom vad som sades på den pressträff då propositionen lanserades, vilket i ovanlig ordning skedde innan det ens fanns någon proposition att ta del av.

Henrik Sundin, chefredaktör på Svenska Morgonbladet, är dock inte förvånad över detta, utan ser det som ett medvetet försök att undanhålla möjligheten för fri media att få del av stödet. Men han bedömer att detta är det första steget att börja fasa ut det skattefinansierade presstödet och istället låta medierna producera en produkt som folk faktiskt vill betala för.

Han anser även att det är bra om den fria median inte gör sig beroende av statliga medel och de krav som därmed kommer, för att istället kunna bygga upp verksamheten helt på egna villkor.

Se hela intervjun ovan!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter