Friad från dråp tack vare nödvärn

Tingsrätten i Borås friade idag en 22-årig man för dråp med hänsyn till att han agerat i nödvärn. Mannen utsattes för rånförsök och intrång i sin bostad i september förra året och dödade i det sammanhanget två av inbrottstjuvarna.

På natten till den 14 september förra året utsattes en 22-årig man i Ulricehamn för att fyra personer försökte att ta sig in i hans bostad för att hota och råna honom. Två av personerna lyckades ta sig in i lägenheten genom att krossa en ruta på balkongdörren. I tumultet som uppstod orsakade 22-åringen, som bar en kniv i handen, så allvarliga skador på de båda männen att de miste livet.

Åklagaren ansåg att 22-åringen visserligen hade rätt till nödvärn, men att han överskridit sin rätt att freda sig och åtalade honom därför för dråp.

Kunde svårligen ha besinnat sig

Mannen friades dock idag av Ulricehamns tingsrätt med motiveringen att han visserligen använt oförsvarligt mycket våld, men att han i den extrema situation han befann sig i svårligen kunnat besinna sig. Han döms därför inte för brott enligt reglerna om nödvärnsexcess.

Niina Andersson, rådman.
Foto: LinkedIn

De övriga två männen, en 23-åring och en snart 18-åring, döms för rånförsöket och viss annan brottslighet till 2,5 års fängelse respektive ungdomsövervakning. En kvinna döms för medhjälp till skyddstillsyn och ett kortare fängelsestraff. Tingsrättens ledamöter var eniga, skriver Ulricehamns tingsrätt.

– Tingsrätten har, när det gäller dråpåtalet, ansett det visat att 22-åringen varit så trängd och rädd, att han inte haft någon tid att överväga alternativ eller handla annorlunda. Trots den väldigt olyckliga utgången anser vi att han ska gå fri. En av advokaterna sa i början av rättegången att det bara finns förlorare i det här fallet. Jag kan bara hålla med, säger Niina Andersson, rådman.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Hmmm rådigt handlat av den som fick inbrott…..men är det inte en utlänning ??? Mycket få svenskar skulle agerat så föredömligt .
    Men jag förstår att Frihetsnytt inte publicerar namnet . Man vill nog inte riskera något. Men den vetgirige kan ju söka på flashback.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter