Gärningsmannen skulle ha utvisats för flera år sedan

Den utpekade gärningsmannen bakom attentatet i Bryssel är en uttalad islamist. Nu framkommer uppgifter om att han inte skulle ha befunnit sig i Belgien överhuvudtaget.

Under måndagskvällen kom nyheten om att två svenskar skjutits ihjäl av en islamist i Bryssel, Belgien. Mannen ska ha skrikit ”Allah akhbar” på plats och publicerade därefter en film på sociala medier där han svor trohet till Islamiska staten (IS).

Enligt Belgiens utrikesminister, Vincent van Quickenborne, ska han ha sökt asyl i Belgien när han kom till landet 2019. Han fick avslag på det 2020, men istället för att lämna landet valde han att gå under jorden, rapporterar Göteborgs-Posten. Trots att det redan 2016 kom rapporter om att han radikaliserats, gjordes inga ansträngningar att få tag i och utvisa honom.

Fallet i Belgien bär stora likheter med terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm april 2017. Gärningsmannen, Rakhmat Akilov, skulle ha utvisats flera år tidigare. Istället gick han under jorden och kunde mörda fem svenskar, eftersom myndigheterna inte gjort några större ansträngningar för att hitta och utvisa honom.

SVT rapporterar att gärningsmannen i Bryssel fortfarande är på fri fot, trots att över 5 000 poliser jagar honom.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter