Guillou om DCA – ”Regeringen ger långfingret åt oss alla”

Den svenska regeringen fortsätter med sina hårt kritiserade planer på dra in Sverige i ett ”försvarsavtal” med USA. Nyligen gick man ut och bemötte den kritik som finns, men enligt författaren Jan Guillou är svaret ett enda stort ”långfinger” åt folket.

Trots att riksdagen ser ut att rösta om det så kallade ”försvarsavtalet” med USA, DCA (Defense Cooperation Agreement), är det väldigt tyst från regeringen om de många frågetecken som finns med avtalet. Den 12 april ställde den frispråkiga riksdagsledamoten Elsa Widding försvarsminister Pål Jonson mot väggen. Jonson svarade inte på flera av frågorna, däribland påpekandet om USA:s krigsaktivism.

Den 11 april publicerade Jonson, tillsammans med företrädare för Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L), en artikel i Svenska Dagbladet (SvD), där man påstod sig svara på frågorna.

Sveriges och USA:s försvarsministrar, Pål Jonson och Lloyd Austin, undertecknar avtalet. Skärmavbild: SVT
Sveriges och USA:s försvarsministrar, Pål Jonson och Lloyd Austin, undertecknar avtalet. Skärmavbild: SVT

”Förakt mot demokratin”

En som inte är nöjd med svaren är vänsterdebattören och författaren Jan Guillou. I en artikel i Aftonbladet riktar han hård kritik mot politikernas tonläge gentemot kritikerna.

– Det är bara det att texten är en oförskämdhet med stark lukt av förakt mot det demokratiska samtalet. Dessutom ogenerat hotfull mot den som uppvisar annan uppfattning.

Inte heller ger politikerna några egentliga svar på centrala frågor. Enligt Guillou utgörs texten av ”utrymmeskrävande pladder” och floskler om hur bra avtalet är.

Undviker svar

Dock bemöter man inte kritiken om att den amerikanska militären kan kräva tillgång till privat mark, att de svenska myndigheterna i stort är maktlösa mot de amerikanska militärerna. Man får inte undersöka fordon och bostäder, civilrättsliga åtal kan inte riktas mot soldater. Om någon begår brott i Sverige kan man dömas i svensk domstol ”om vi anser att det är av betydelse för oss”. Dessutom slipper hela amerikanska armén både tull och moms.

Dessutom duckar man för den mest kontroversiella frågan: kärnvapen på svensk mark. Det enda som ges är det återkommande svaret att det ”inte är aktuellt” med kärnvapen och permanenta baser. Guillou påpekar att Sveriges grannländer redan har förbud mot kärnvapen på sitt territorium, det vill säga innan det kan bli aktuellt.

Amerikansk militärbas i Syrien. Kommer ett liknande dyka upp i din närmiljö? Foto: Wikipedia/ Voice of America News/ Public domain

Smutskastning av kritiker

Slutligen kommenterar Guillou retoriken som används mot kritiker. Däribland skriver Jonson och de andra politikerna följande i sin artikel: ”Aktörer som vill skada Sveriges intressen kan komma att förvränga DCA-avtalets avsikt och innehåll”. Detta ser Guillou som ett sätt att misstänkliggöra kritiker och peka ut dem som brottslingar, som vill skada

Guillou sammanfattar politikernas försvar av avtalet som ”ett långfinger mot oss alla”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Avtalets uppenbara syfte är att skydda makten från folket, om dom mot förmodan skulle skaffa en ryggrad. Försvarsminister ”Little Jonson” har förrått landet totalt. Vi befinner oss i tredje världskriget där bara ena sidan förstått att det ens börjat. Trump gav oss ”vaccinerna” – en modus operandi som är en djävulsk plan som attackerar vår reproduktion och allmänt sargar vår hälsa. Det är penningskaparna mänskligheten. https://rumble.com/v3jj4nw-documentary-all-wars-are-bankers-wars.html

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter