Hårt nederlag för Erdogan i lokalval – förlorade största städerna

Det har hållits val i Turkiets två största städer. President Erdogan hade hoppats på seger, men istället förlorade han med stor marginal. Nu återstår att se hur hans politiska framtid kommer se ut.

Under söndagen röstade turkarna i borgmästarvalen i flera städer runtom i Turkiet. När majoriteten av rösterna räknats stod det klart att valet utgjorde ett katastrofalt nederlag för president Recep Tayyip Erdogan. Hans regeringsparti, AKP, förlorade nämligen i bland annat Turkiets två största städer: Istanbul och huvudstaden Ankara, rapporterar Reuters.

Den stora segraren blev oppositionspartiet CHP, som tog hem segern i både Istanbul, Ankara och 15 andra städer. I presidentvalet 2023 förlorade CHP mot AKP, med bara några procent.

”Är inte oövervinnerlig”

Flera bedömare, däribland SVT:s Thomas Thorén, tror att valresultaten utgör ett oerhört slag mot Erdogan, både politiskt och psykologiskt. Detta på grund av det visar att Erdogan inte är ”oövervinnerlig.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat att Erdogan meddelat att vårens lokalval kommer vara hans sista. Detta talar för att han inte kommer ställa upp i presidentvalet 2028. Även om det är fyra år kvar till valet återstår det att se hur AKP:s chanser kommer se ut utan Erdogan och utan kontroll över Istanbul och Ankara.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter