Seger för Erdogan – sitter kvar som president

Den andra valomgången i Turkiet är avslutad och Erdogan kommer vara president i ytterligare fem år. Det återstår att se om de svenska politikerna kommer få igenom sin vilja att släppas in i Nato.

Den här gången gick det bättre i det turkiska valet, åtminstone för den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan, som tog hem 52,14 procent av rösterna, vilket är tillräckligt för att kunna bilda regering. Hans redan långa regeringstid på 20 år kommer därför att fortsätta i ytterligare fem år, rapporterar BBC.

Utmanaren Kemal Kilicdaroglu, som fick 47,86 procent av rösterna, ska enligt BBC ha kallat resultatet ”orättvist”, och enligt Al Jazeera lovar han att ”fortsätta kämpa för demokrati”.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson hör till de regeringschefer som var snabba med att gratulera Erdogan till segern. Huruvida det rör sig om ett genuint uttryck för välvilja eller ett sätt att ställa sig in för att garanteras Turkiets godkännande av Sveriges medlemsansökan till krigsalliansen Nato, kan inte bedömas.

Men som Frihetsnytt rapporterade om tidigare under söndagen har USA satt press på Turkiet att ratificera den svenska ansökan i utbyte mot att turkarna får köpa amerikanska F-16 stridsplan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det var iaf mycket roande att se minerna på dom svenska politikerna när dom insåg att Sverige inte skulle få en snabb gräddfil in i krigsföreningen. -Det var total häpnad , dom såg misstrogna ut …som om dom trodde det var ” dolda kameran ” .
    Den feministiska humanitära stormakten !? landet som ”går före ” och ” visar vägen ” för världen.!?!
    Journalister och politiker hade verkligen ” sålt smöret och tappat pengarna ” !!
    Men det var en nyttig läxa för dom.!!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter