Efter att inte ha kunnat nå ett avgörande i första valomgången har det blivit dags för turkarna att än en gång gå till valurnorna. Valet är viktigt, inte bara för Turkiet, utan även för Sverige eftersom det är efter valet som det svenska medlemskapet i krigsalliansen Nato kommer avgöras.

Det spås ett högt valdeltagande när vallokalerna öppnade i Turkiet under söndagsmorgonen. Valdeltagandet i första omgången låg på 88,8 procent, vilket är högre än Sveriges 2022, som låg på 84,21. Det rör sig om ungefär åtta miljoner människor som inte röstade i första omgången och som kandidaterna vill locka till sig, rapporterar BBC.
För att kunna vinna valet krävs det att den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan eller hans utmanare Kemal Kilicdaroglu får över 50 procent. Flera av de som BBC talat med verkar vara inne på att stödja Erdogan. Men oavsett vem som vinner ska parlamentet mer eller mindre vara styrt av AKP (Erdogans parti), samt dess allierade, nationalistiska MHP.
I första omgången, som hölls den 14 maj lyckades ingen av kandidaterna komma över 50 procent, vilket Frihetsnytt rapporterade om.
Vill att flyktingar ska återvända hem från Turkiet

I nuläget befinner sig ungefär fyra miljoner flyktingar i Turkiet, varav 3,6 miljoner är från Syrien, rapporterar The Guardian. Till och från har dessa utnyttjats av Erdogan för att sätta press på EU för att få igenom olika krav, annars har han pressat dessa över gränsen till Grekland.
Inför den andra valomgången är flyktingfrågan återigen aktuell. Erdogan säger att han ska låta upprätta en färdplan för att få flyktingarna att återvända till Syrien, medan Kilicdaroglu använt en betydligt hårdare retorik och sagt att alla flyktingar ska utvisas.
– Du tog hit tio miljoner flyktingar, dundrar Kilicdaroglu i en kampanjvideo som sänds på flera platser runtom i landet, där han riktar sig till Erdogan, Jag lovar härmed att jag kommer skicka tillbaka alla flyktingar så snart jag fått makten!
En av Kilicdaroglus anhängare säger till The Guardian att det är olyckligt men nödvändigt att skicka hem flyktingarna.
– Jag är den sortens person som anser att alla bör leva i sina egna länder under drägliga villkor.

Mobilspel där man skickar ut flyktingar populärt inför valet
Inför valet har ett mobilspel släppts, Zafer Tourism, som går ut att utvisa flyktingar. Man ska pricka flyktingar som försöker ta sig över gränsen och få dem att flyga över till lastbilar som går i motsatt riktning.
”Skydda dina gränser. Låt dem inte passera. Fokusera på målet och avfyra. Lämna resten till lastbilarna”, lyder beskrivningen enligt Middle East Eye.
Spelet har väckt kontroverser och anklagas för ”rasism” av syrier bosatta i Turkiet. Namnet Zafer har lett till spekulationer om kopplingar till nationalistiska Zafer Partisi (sv. ”Segerpartiet”), som leds av Ümit Özdag och fick 2,23 procent i första valomgången. Spelutvecklaren Gacrux Game Studio har dock nekat till att ha kopplingar till Özdag.
Påverkar Sveriges öde i Nato
För de svenska makthavarna är valet otroligt viktigt, eftersom det är efter det som man kommer få besked om Turkiet ratificerar Sveriges medlemsansökan till krigsalliansen Nato. Sedan tidigare har Kilicdaroglu lovat att man ska verka för att godkänna Sverige vid en valseger. Som Frihetsnytt rapporterat har det dock inte funnits några garantier för att det skulle hinna drivas igenom i det turkiska parlamentet innan det stora Nato-mötet i Vilnius den 11-12 juli.

Erdogan har däremot konsekvent vägrat godkänna Sverige, eftersom man tillåter grupper med kopplingar till den kurdnationalistiska marxistgerillan PKK (”Kurdistans Arbetarparti”, som är terrorstämplad i Turkiet) att demonstrera, samt inte har förbjudit koranbränningar (även om svenska polisen brutit mot lagen genom att inte ge demonstrationstillstånd, efter politiska påtryckningar).
Men nu verkar det som att USA kan ha lyckats pressa Erdogan att gå med på att godkänna Sverige vid en eventuell valseger, enligt Politico. Den republikanske kongressledamoten Michael McCaul säger att han fått garantier på att oavsett vem som vinner kommer Sveriges medlemsansökan att godkännas. Av allt att döma kan det vara för att USA gått med på att sälja stridsflyg av typen F-16 till Turkiet, ett köp som går igenom först efter att Sverige godkänts.
Det återstår att se om denna militärmateriella muta kommer visa sig vara tillräcklig för att Erdogan ska acceptera Sverige i Nato.