HD tar upp målet om PFAS i dricksvatten

Över hundra personer fick i sig PFAS-ämnen genom det kommunala dricksvattnet i Ronneby. Flera av kommuninvånarna stämde det ansvariga företaget, vilket orsakat turer genom domstolsvärlden. Nu meddelar Högsta domstolen att man kommer ta upp målet.

Under onsdagen meddelade Högsta domstolen (HD) sitt beslut i ärendet T 486-23 att man ger prövningstillstånd i målet som rör skadestånd till 160 personer som fått i PFAS-ämnen i dricksvattnet i Ronneby kommun, Blekinge.

Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) är enligt Kemikalieinspektionen högflourerande ämnen som är svåra att bryta ned och kan ha skadliga effekter för både människor och natur. Att ett sådant ämne i stor skala läckt ut i dricksvattnet kan ha utgjort en allvarlig personskada, samt eventuella framtida sjukdomar och andra negativa hälsoeffekter för de drabbade

Invånarna stämde det kommunala företaget Ronneby Miljö och Teknik AB och krävde kompensation för den skada de drabbats av.

Olika bedömningar i olika domstolar

Först vände sig invånarna, som samlats under gruppen PFAS-föreningen, till Blekinge tingsrätt, där de fick rätt mot företaget. Men domen överklagades till Hovrätten för Skåne och Blekinge, som rev upp beslutet, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Beskedet att HD tar upp målet mottogs med glädje från PFAS-föreningen.

– En dag i rättvisans tecken. Vi har fått upprättelse och Högsta domstolen har förstått vad det här handlar om, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius till SVT Nyheter Blekinge.

Höga PFAS-halter har uppmätts

Att HD meddelar prövningstillstånd innebär långt ifrån att målet på något skulle vara avgjort. Vad det däremot innebär är att fallet nu kommer prövas hos dem, vilket i sig är en stor nyhet, eftersom HD avvisar majoriteten av alla överklaganden som kommer in.

Beslutet motiveras enligt följande bedömning:

 • ”att det uppmätts förhöjda halter av PFAS-ämnen i klagandenas kroppar
  till följd av att det dricksvatten som motparten levererat till dem
  innehöll höga halter av PFAS-ämnen, samt
 • ”att var och en av klagandena på grund av detta löper en – sett i
  förhållande till personer som inte utsatts för motsvarande exponering –
  förhöjd risk att drabbas av sådana negativa hälsoeffekter och sjukdomar
  som är associerade med PFAS-exponering.”
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter