Historiska ögonblicket: Första landningen på månens sydpol

En indisk rymdsond har precis landat på månens sydpol, vilket är första gången som en mänsklig farkost landar där.

Under onsdagseftermiddagen landade den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-3 (”månfordon-3” på hindi och sanskrit) på månens sydpol, rapporterar Reuters.

Detta är ett segerrop för det nya Indien, utropade Indiens nationalistiske premiärminister, Narendra Modi, som följde landningen live från det stora BRICS-mötet i Johannesburg, Sydafrika. Händelsen firades med stor patriotisk yra i Indien, där skolbarn viftade med landets flagga medan de följde landningen, och i flera tempel hölls böner för en säker landning.

Händelsen ses som en prestigefylld seger för Indien, då det är första gången någonsin som en farkost landar på månens sydpol. Det är också en etablering av Indien som en nation med ett framgångsrikt rymdprogram. Detta sker bara några dagar efter det ryska försöket att landa farkosten Luna-25 på månen, vilket ska vara första gången på 47 år som ryssarna försökt landa på månen. Luna-25 förlorade dock kontrollen och kraschade.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter