Hovrätt ändrar friande dom för upplopp

Efter att politikern Rasmus Paludan vid påsktid förra året brände en koran i Linköping, utsattes polisen för stenkastning av ilskna invandrare även i den invandrarspäckade Stockholmsförorten Rinkeby. Tingsrätten i Solna frikände i december samtliga våldsverkare men målet överklagades och avgjordes nu i hovrätten till upploppsmakarnas nackdel.

De elva män och pojkar som åtalades för upplopp genom stenkastning mot polisen på långfredagen 2022, blev precis före jul frikända av Solna tingsrätt med motiveringen att de aldrig siktade direkt på poliserna samt att det inte heller gick att bevisa att de hade deltagit i en folksamling. Detta rekvisit var enligt tingsrättens resonemang nödvändigt för att man ska kunna dömas för våldsamt upplopp och eftersom de ansåg att det saknades frikändes samtliga åtalade.

”Ett jävla skämt”

Richard Jomshof, SD. Foto: Wikipedia/Landstingshuset

Ordföranden i riksdagens justitieutskott, sverigedemokraten Richard Jomshof var starkt kritisk mot domslutet och kallade det ”ett jävla skämt”.

Men domarna för sex av de frikända personerna överklagades av åklagaren till högre instans och hovrätten meddelade idag att den ändrar de friande domarna för fem personer, vilka döms för våldsamt upplopp.

Deltagande tillräckligt

”Hovrätten anser beträffande fem av de tilltalade att det är styrkt att de genom sina handlingar deltog i den folksamling som gick till gemensamt angrepp mot poliser och utövade våld. Eftersom de var deltagare i folksamlingen döms dessa fem personer för våldsamt upplopp.” skriver hovrätten.

– Att det inte är visat om någon polis träffades av föremål som just de tilltalade kastade, saknar betydelse för frågan om de ska dömas för våldsamt upplopp. Detta beror på att straffbestämmelsen om våldsamt upplopp är utformad på så sätt att alla som deltagit i folksamlingens förehavanden bär ett ansvar för vad folksamlingen som sådan har gjort, säger hovrättslagman Ulrika Carlehäll.

Två av våldsverkarna döms till fängelse i två månader. En person, som var 18 år då brottet begicks, döms till villkorlig dom med samhällstjänst. Påföljden för de två upploppsmakare som var 15 år vid tillfället bestäms till ungdomstjänst och en person frikänns.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter