Inga mångmiljonbelopp för slaveriet i Kalifornien

Trots att Kalifornien inte var en del av slavekonomin, har lobbygrupper drivit igenom att samtliga delstatens svarta medborgare ska kompenseras för deras förfäders lidande. Nu påtalas att kraven är orealistiska, vilket samtidigt retar upp aktivister.

Afroamerikanska krav på delstaten Kalifornien att betala ut 1,2 miljoner dollar (motsvarande ungefär 12 miljoner kronor) till varje svart medborgare i delstaten, som reparation för olika former av ”historiskt förtryck och diskriminering”, med fokus på slaveriet, är inte realistiskt enligt delstatens politiker, rapporterar Fox News.

De senaste decennierna har flera svarta lobbygrupper drivit på för att den amerikanska staten, eller åtminstone enskilda delstater, ska kompensera ättlingar till slavar för deras förfäders lidande. Det har inte enbart handlat om utbetalning av pengar, utan även olika former av offentliga ursäkter, samt förnedrande krav på vita att erkänna sin ”kollektiva skuld och privilegier”.

Det bygger även på narrativet att de svartas situation i USA, åtminstone de negativa aspekterna, är ett resultat av ”rasistiskt förtryck” som kan spåras tillbaka till slaveriet.

Ska få pengar för varje år man varit bosatt i Kalifornien

Summan 1,2 miljoner dollar beslutades av en panel, The California Reparations Task Force, som även drivit på andra former av kompensationer för delstatens svarta medborgare.

Panelen förespråkade även att varje svart medborgare, som diskriminerats av banker, ska tilldelas en summa på 3 366 dollar (motsvarande ungefär 35 000 kr) för varje år som de varit bosatta i Kalifornien, från 1930 till tidigt 1970-tal. Det skulle kunna innebära en total utbetalning på 148 099 dollar (motsvarande ungefär 1,5 miljoner kronor).

Dessutom ska varje svart medborgare få en kompensation på 2 532 dollar (motsvarande ungefär 26 000 kr) för varje år de varit bosatta i Kalifornien under perioden 1970 till 2020, på grund av att man ansett sig ha varit utsatta för alltför stor poliskontroll. Det skulle kunna innebära en total utbetalning på 115 260 dollar (motsvarande ungefär 1,19 miljoner kronor).

Orealistiska summor

Enligt en av delstatens demokratiska senatorer, Steven Bradford, kommer summan på 1,2 miljoner inte vara något som de svarta medborgarna kan hoppas på, eftersom det inte finns ekonomiska resurser för sådana enorma belopp.

Enligt Fox News har det bedömts att den totala kostnaden skulle landa på över 800 miljarder dollar, samtidigt som Kalifornien har en årsbudget på ungefär 300 miljarder dollar (som ska täcka upp för samtliga av delstatens behov och funktioner).

Att Kalifornien inte prioriterar sin budget, tillsammans med risken för att köra ekonomin i botten, på att betala enorma kompensationer till personer för utpekade historiska oförrätter, har väckt stor vrede bland aktivister. Enligt aktivisten Marcus Champion uppvisar politikerna en felaktig inställning:

– Det är inte så man kommer till [förhandlings]bordet för att betala en historisk skuld. Det är inte så man kommer till [förhandlings]bordet i någon typ av förhandling. Börja så högt du kan och arbeta sedan därifrån.

Hade aldrig svarta slavar

Aktivisterna som driver på att Kalifornien ska betala kompensation för slaveriet utelämnar gärna en central och viktig del av historien: Kalifornien var, under sin tid som amerikansk delstat, aldrig en slavstat. Delstaten annekterades från Mexico 1848 och blev formellt en amerikansk delstat 1859, fyra år innan det amerikanska inbördeskriget (1861-1865) bröt ut och för evigt avslutade slaveriet i USA.

Befolkningen vid den tiden utgjordes framförallt av indianer, spanskättlingar samt nybyggare och guldgrävare, vilka i regel inte hade resurserna eller behovet av att hålla sig med slavar, om delstaten överhuvudtaget skulle ha tillåtit slaveriet.

Det historiska slaveriet i Kalifornien stod spanjorerna för, som förslavade indianer. Men slavekonomin bland spanjorerna bestod aldrig (åtminstone inte i någon större utsträckning) av svarta slavar.

De svarta slavar som förekom var oftast en del av hushållet tillhörande slavägare som kom från andra delstater för att leta guld. Det fanns inget formellt förbud mot att ta med sig slavar till Kalifornien, men det fanns inte heller någon institution som höll koll på slavar, vilket gjorde det väldigt lätt för dessa att nå sin frihet genom att rymma, med minimal risk för att fångas in.

Karta över vilka amerikanska delstater som höll sig med slavar. Blåa var slavfria, medan röda höll sig med slavar. Bild: Wikipedia/ Golbez
Karta över vilka amerikanska delstater som höll sig med slavar. Blåa var slavfria, medan röda höll sig med slavar. Bild: Wikipedia/ Golbez
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det var väldigt olyckligt att inte alla svarta återfördes till Afrika. Liberia skapades ju för detta ändamål.
    Nu är det väl hart när omöjligt att bli av med dom.
    Jag är glad att jag slipper bo i USA . Ni har väl sett trenden att svarta ungdomar ,helt oprovocerat slår ner en äldre vit . En gammal tant eller herre på hundpromenad kan plötsligt få ett fruktansvärt hårt slag i ansiktet så dom faller i gatan…till dom svarta sadisternas gapskratt och nöje. Fanns en hel del såna filmer på nätet.
    Det är perversa sammanslutningar i USA , motsvarande expo , som driver fram detta oresonliga hat från svarta mot vita.
    I städer där majoriteten blivit svart –så röstar man efter färg !!! Inte kompetens….Dessa städer är nu i kraftigt förfall sedan de vita flytt. Detroit är ett exempel.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter