Interna stridigheter i public service

Det råder dålig stämning mellan public service-aktörerna Sveriges Radio och SVT-programmet Uppdrag Granskning när den senare anmäler den förra för jäv, efter att ha sänt ett inslag som kritiserade Uppdrag Granskning.

”Uppdrag Granskning” (UG) på SVT har lämnat in en anmälan om jäv till Granskningsnämnden. Det som anmäls är programmet ”Medierna” på Sveriges radio (SR), för ett inslag de gjort om en pausad granskning av en ”känd litteraturprofil” och företagsgrundare, rapporterar Expressen.

Granskning anklagas för förtal

UG fick dra tillbaka granskningen eftersom man inte ansåg sig ”kunna erbjuda tillräckligt skydd för alla medverkande i granskningen”. Det fanns även en risk för att programmet kunde anmälas för förtal, skriver SVT.

I inslaget hos ”Medierna” fick den granskade personen, vd:n i dennes bolag, samt den anlitade advokaten Johan Eriksson komma till tals. I programmet berättade personen om hur granskningen förstört hans liv. Även om den inte kommer att publiceras i nuläget har den gett upphov till ryktesspridning som ändå skadat honom.

Sambo med delägare

Kritiken som riktades mot UG i programmet får sägas vara skarp och att ett annat bolag inom public service öppnar för denna kritik har antagligen svidit för SVT. Den jävsanklagelse som nu riktas mot ”Medierna” handlar om att programmets ordinarie producents sambo är delägare och styrelseordförande i ett av den granskade personens företag.

Producenten fick av den anledningen träda åt sidan för just detta inslag, men SR informerade inte om jävsställningen när programmet sändes. Detta berättar programmets ansvarige utgivare Nina Glans, som även är programbeställare för Sveriges Radio P1, för Expressen.

Men Expressen ställer henne mot väggen och påtalar att detta är sådant som de ”går med blåslampa på andra medier om” och frågar om de kommer att granska sig själva. På detta svarar Glans att ”Medierna” ofta är i blickfånget och att det är något att ”fundera över”.

Chockad utgivare

Den som lämnade in anmälan till Granskningsnämnden är UG:s utgivare Axel Björklund.

– Jag blev helt chockad att en redaktion som ”Medierna”, som förtjänstfullt agerar grindvakt i etiska frågor, gör ett sådant inslag. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det. Jag har valt att anmäla till Granskningsnämnden. 

Björklunds uppfattning verkar inte delas av Martin Wicklin, som agerade producent för inslaget istället för den ordinarie producenten.

– Vi skötte det så jävla exemplariskt. Det är lätt att vara efterklok. Men jag har inget att dölja, jag kan stå rakryggad.

Det återstår att se vad Granskningsnämnden beslutar i ärendet, samt om det kommer komma fler inslag riktade mot den andre i både SVT och SR.

Kritiserade granskning av frimurarna

I samma inslag i ”Medierna” tog man även upp den granskning som SVT Värmland gjorde av frimurarna i Värmland, vilket Frihetsnytt skrev om under tisdagen.

I inslaget beskrev man granskningen på ett sätt som antyder att den rör sig om ”konspirationsteorier”, ett vanligt sätt att underminera kritiska granskningar av sammanhang där makthavare underordnar sig dolda agendor. Frihetsnytt har tidigare skrivit om detta och de intressekonflikter som detta kan innebära.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter