Intervju: ”Medeltidsveckan ska vara opolitisk”

Frihetsnytt var på plats och dokumenterade årets upplaga av Medeltidsveckan på Gotland. Det gjordes även intervjuer med flera deltagare som varit engagerade i flera år, och som kunde berätta om hur evenemanget har förändrats. I denna artikel presenteras en intervju med en deltagare som riktar kritik mot vinstjakten och politiseringen av Medeltidsveckan.

Per har under flera år varit engagerad i Medeltidsveckan, men har fått nog i och med hur saker och ting har utvecklats. Både problemet med det dyra inträdet (som Frihetsnytt granskat), men även med de politiska inslagen och hur volontärer blir behandlade.

Frihetsnytt träffade honom under Medeltidsveckan för en kort intervju.

Berätta om din upplevelse av årets upplaga av Medeltidsveckan.

Årets Medeltidsvecka är hektiskt. Det är oplanerat, i princip, enligt mig. Det har gjorts besparingar på olika håll som förstör för både enskilda personer och arrangörerna. Det är ett mat-tema i år och jag har hört, från olika källor, att volontärerna inte får äta på mat-torget. Eller, de får äta där, men då får de betala själva, trots det ideella arbete de lägger ned. Det kan jag tycka är lite konstigt, att det är mat-tema och så får volontärerna inte möjlighet att ta del av det.

Hur upplever du att volontärerna överlag blir behandlade här?

Ja, som skit. Vad jag har sett så är det de som tar fronten och får ta all skit. De här biljetterna har försämrat kvaliteten ordentligt, enligt mig. Det är inte kul för personer som bara vill gå hit och kolla. Det fungerade bra under coronan, tyckte jag, för då var det lättare att se hur många som var inne. Men att fortsätta med det dyra inträdet, det är ren skandal.

Hur har det skiljt sig åt från tidigare år, om vi ser till helheten? Har det blivit bättre eller sämre?

Det har blivit betydligt sämre. Just på grund av folket. Det var roligare förr. Folk ville komma hit och bara vara här, för att det var kul, vara med barnen. Nu är det mest nördar som är här. Det är jättekul att nördar är här, men det är inte vanligt folk längre. Bara de som är jättesuperintresserade, ingenting annat.

Hur tycker du att det tar sig uttryck med nördar? Att de kör med fantasy-tema och slänger in en massa annat också?

De väljer ju olika människor som de vill ha in. Så ska det inte vara, utan Medeltidsveckan ska vara till för alla. Det ska vara opolitiskt. Det ska egentligen vara inkluderande, men det de håller på med är bara exkluderande.

Det har pratats om att de kör olika politiska inslag i årets evenemang, men även tidigare. Vad är det politiska inslag som tagit sig uttryck här?

Alltså, det är bakom kulisserna, såvitt jag vet. Tänker du inte som dem, då är du exkluderad. Du ses ned på. Och har du inte samma politiska åsikt som dem, då ser de verkligen ned på dig. Det är det som är felet. Det ska vara varken höger eller vänster. Blir det för mycket på varsin sida så blir det fel.

Att det ska vara neutral mark, där alla kan mötas?

Exakt! Det ska vara opolitiskt. Det ska vara till för alla. Alla ska vara välkomna. Om du nu vill vara hund, eller vad du nu vill vara. Du ska kunna klä dig hur du vill och det ska vara inkluderande åt alla.

Har du något exempel på vad det är för politik som de har drivit igenom? Vad är det för åsikter som föredras och gynnas?

Det är ju strikt vänster. Vänsterpolitik. Det är inget snack om saken. Du ska helst vara woke, jättextremvänster och du ska tänka precis som en vänsterperson. Annars får du inte vara med. Du blir exkluderad.

En mångfaldsparad var en av de politisk uttryck som förekom på årets evenemang. Skärmavbild: medeltidsveckan.se
En mångfaldsparad var ett av de politiska uttryck som förekom på årets evenemang. Skärmavbild: medeltidsveckan.se

Hur tror du att det kommer se ut de kommande åren om det fortsätter såhär?

Det kommer att läggas ned. Det är på väg utför. Om de håller på med en politisk agenda i bakgrunden. Det kommer att läggas ned och det kommer folk att se. Då kommer de inte att vilja komma hit längre.

Vad tror du behövs för att man ska få en återupplivning av det?

– Helt ny ledning! En helt ny ledning! De ska byta ut alla! Alla som inte tänker opolitiskt.

Kommer du fortsätta att åka hit?

Jag personligen kommer att fortsätta åka hit. Men det är svårt att säga. Blir det alldeles för extremistiskt åt ena sidan, då kan jag inte vara här. Det känns som att man blir exkluderad bara för att man tänker på ett visst sätt eller har andra åsikter, även sådana som inte innebär att man trycker ned någon.

Hur upplever du att folk i gemen, framförallt veteraner, men även volontärer ser på det här? Hur går snacket bland de som är engagerade?

De som har varit med länge och verkligen är engagerade, de ser det här. De flesta väljer att ignorera det, men många ser det och bara suckar. ”Det här är över snart” säger de.

Att det inte kommer att överleva?

Precis.

Per heter egentligen något annat, men går under ett annat namn för att inte riskera repressalier.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

    • Svaret på frågan varför är eftersom eliten kräver detta via politiken och medierna. Den o ledningen som står upp mot skiten vet att han sedan ensam får skulden för att bidrag och tillstånd dras in och för att massmedia börjar dreva mot Medeltidsveckan. Ingen kommer att ställa upp för honom och det vet han. Föreslår han konflikt blir han själv utesluten av sina egna.

      Det är alltså mellanmjölken som hotar utesluter den modige. Skulden ligger hos mellanmjölken som hellre sodomeras än tar risken med en öppen konflikt. Ungefär samma situation i många organisationer, partier och företag.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter