Iran återöppnar ambassad hos gamla fienden

Samtidigt som Syrien välkomnas tillbaka in i den arabiska gemenskapen, grävs stridsyxan mellan de gamla fienderna Iran och Saudiarabien, ned allt djupare. Iran kommer denna vecka att öppna sin saudiska ambassad, som varit stängd i flera år.

Redan denna vecka kommer ett stort steg att tas i normaliserandet av relationerna mellan Iran och Saudiarabien, när den förra återigen sin ambassad i den saudiska huvudstaden Riyadh, som varit stängd i sju år, rapporterar Reuters.

Under flera år har de två länderna varit ärkefiender och tävlat om dominans i Mellanöstern, framförallt i de brutala inbördeskrigen i Yemen och Syrien. 2016 bröts de diplomatiska kontakterna efter att den saudiska ambassaden i Irans huvudstad Teheran stormats av demonstranter, en reaktion på att en shiamuslimsk predikant avrättats i Saudiarabien.

Men den 10 mars kunde Frihetsnytt rapportera Saudi och Iran börjat nå en försoning, med Kinas hjälp och därefter verkar det ha utvecklats i en positiv riktning.

Kan öppnas redan på tisdag

Enligt det iranska utrikesministeriets talesman Nasser Kanani kommer ambassaden att öppnas under tisdagen.

För att genomföra avtalet … kommer Irans ambassad i Riyadh, vårt generalkonsulat i Jeddah och vårt kontor till Organisationen för islamiskt samarbete att officiellt öppnas igen på tisdag och onsdag, sade han i ett uttalande.

Irans ambassadör till Saudiarabien blir Alireza Enayati. Sedan tidigare har mer praktiskt arbete satts igång i ambassadbyggnaden, eftersom den stått tom i sju år och behöver förberedas för att ta i bruk. När Saudiarabien kommer att återöppna sin ambassad i Teheran har i nuläget inte bekräftats, inte heller vem som blir landets ambassadör, rapporter Al Jazeera.

Enligt Al Jazeera är det även tack vare de förbättrade relationerna mellan Iran och Saudi som gjort att de andra arabländerna vågat ta steget att återuppta diplomatiska kontakter med Syrien och dess president Bashar al-Assad, som står Iran nära. Den 20 maj närvarade Assad på Arabförbundets toppmöte i saudiska Jeddah, där han togs emot med öppna armar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter