Israel attackerar återigen palestinierna

Israel har återigen genomfört en stor militär attack på Västbanken. Israel ser det som ett krig mot terrorism medan palestinierna ser det som ett krig för frihet. Frihetsnytt intervjuar Ahmed Rami som är känd kritiker mot Israel och Stefan Torssell som är stor Israelvän för att få perspektiv på situationen.

Israel har genomfört en stor militär attack mot staden Jenin på Västbanken och gått in med cirka 2000 soldater i staden. För vissa handlar detta om bekämpande av terrorism medan det för andra handlar om en frihetskamp för rätten till sitt eget land och kultur.

Större delen av Västbanken kontrolleras av Palestinska befrielseorganisationen (PLO) men just i staden Jenin har Hamas och Islamiska Jihad stort inflytande. De två sista grupperna har en annan inställning till judarna och deras närvaro både på Västbanken och i Israel än PLO haft.

Grupperna anser att deras land är ockuperat och att det är deras rätt att försvara sig mot det som de ser som en ockupation.

Här en bild på fördelningen av land mellan palestinierna och judarna efter att FN:s Generalförsamling 1947, bestämde att Palestina skulle delas i en judisk stat, en arabisk stat och att Jerusalem skulle stå under internationell kontroll.

Frihet eller terrorism?

Jenin ses delvis som en bas för dessa två grupper av israelerna. Attacken är den största på över 20 år och den började på måndagsmorgonen och har fortsatt under tisdagen och resulterat i att minst 9 palestinier har dött och hundratals har skadats.

Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, menar att staden utgör en grogrund för terrorism mot Israel och att det också är därför man attackerar staden, det vill säga för att få stopp på terrorismen.

Benjamin Netanyahu. Foto: Wikipedia/ Hudson Institute
Benjamin Netanyahu. Foto: Wikipedia/ Hudson Institute

En talesman för palestiniernas ledare Mahmoud Abbas säger att attacken är ett nytt krigsbrott mot ”vårt försvarslösa folk”. I staden Jenin bor det cirka 18 000 människor. Olika källor uppger att en massaker ägt rum i staden mot palestinierna.

Många familjer och människor har velat lämna staden sedan attacken inledes men vägrats. Nu har dock cirka 500 familjer kunnat evakuerats med israelisk militärs godkännande. Palestinierna har kallat anfallet för ett krigsbrott medan Netanyahu menar att palestinierna försöker förgöra deras land och därför är ett legitimt mål.

Senast en liknande attack skedde var 2002 då Israel gick in i staden. Då dog över 50 palestinier samt över 20 judar och kriget pågick i över 10 dagar. Militäroperationen är ett resultat av lång tids ökade spänningar i området. Dödssiffran på Västbanken har i och med denna attack ökat till över 140.

Frihetsnytt har varit i kontakt med Ahmed Rami som är känd för sin kritik mot Israel
Ahmed Rami. Foto: Radio Islam
Ahmed Rami. Foto: Radio Islam

Stämmer det som Benjamin Netanyahu säger att det är terrorister som Israel bekämpar nu i staden Jenin.

– Nej det stämmer inte. Alla människor som bekämpar den israeliska ockupationen blir kallade för terrorister av Israelerna. Det är deras strategi. De två ledande organisationerna mot ockupationen har blivit Islamiska jihad och Hamas. Det är också därför deras anhängare utmålas som terrorister. Dessa människor har inget annat val än att kämpa emot israelerna och för sin egen frihet. Vad gäller PLO så finns de inte kvar i verkligheten utan endast på pappret. PLO har infiltrerats av israelerna.

Frihetsnytt har även varit i kontakt med Stefan Torssell som har en annan inställning i frågan, och ställt några frågor kring det som händer på Västbanken just nu.
Stefan Torssell. Foto: Frihetsnytt
Stefan Torssell. Foto: Frihetsnytt

Vad är din kommentar på det som händer just nu i Jenin

– Det är två antagonistiska krafter varav Hamas enligt min uppfattning är en terroristorganisation och Israel med Benjamin Netanyahu i spetsen. Han är en tuff kraft mot palestinierna. Det kommer att ta decennier innan denna konflikt är över.

Har du någon förståelse för Benjamin Netanyahu agerande?

– Ja absolut då jag är en stark Israelvän.

Har du någon förståelse för palestinierna

– Ja och orsaken är att jag anser att palestinierna är utnyttjade av övriga arabvärlden som en gisslan. En miljon judar har utvandrat från arabvärlden till Israel men arabvärlden tar inte emot palestinierna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Enklast vore om Gazaremsan återförenades med Egypten och Västbanken återförenades med Jordanien.
  Vips är arabiska människor medborgare i ett arabiskt land.
  Ett stort problem i området är vattenbristen .Jordanfloden är väl förvandlad till en bäck eftersom Israel leder in vattnet till sitt jordbruk.
  Överbefolkningen är ett annat problem. Brännande sol , torrt , massor av folk , miljöförstöring & 2 grupper som anser sig ha rätten till samma land.

  Här i Sverige importerar vi glatt samma problem. Den som påpekar snurrigheten jagas skoningslöst av expo och polis med HMF .
  En polis som gör ”FÖRUNDERSÖKSBEGRÄNSNING” även vid så uppenbara brott att tjuven tas på bar gärning –har däremot alltid tid och resurser för nätkommentarer där skribenten använt äldre ord för vissa folkgrupper.
  Skäms man inte som polis att syssla med ” hatbrottsgrupper” —inga egna tankar ???
  Det faller inte fröken polis in att ”hatbrott” är ett fulord för berättigad kritik av en olidlig verklighet ???

 2. När man ser kartan över Palestina/Israel där de arabiska områdena minskat -kom jag att tänka på Sverige…
  Här blir område efter område förvandlat till ” utsatt” —ungefär som om det vore en yttre kraft eller vi svenskar som utsätter dom boende. Återigen ett missledande fulord.
  De områden där vi svenskar trivs blir mindre och mindre –och allt dyrare.
  Är man pensionär kan man flytta till mindre byar . Men även dessa små oaser blir allt färre. Småorter som Knislinge m.fl. i Östra Göinge har problem med unga våldsamma killar ..från ” ni vet var ” .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter