Exklusivt: Jonas Nilsson om USA:s rasistiska lagar

USA:s högsta domstol tog nyligen beslutet att riva upp den rasistiska kvotering som förekommit på amerikanska universitet. Beslutet att riva upp lagarna har hyllats av många, däribland den tidigare presidenten Donald Trump. Jonas Nilsson har med anledning av att lagarna hävts gjort en film som analyserar läget och gett en exklusiv intervju till Frihetsnytt.

Harvard och University of North Carolina har diskriminerat vita och asiatisk-amerikanska elever genom att kvotera in elever med annan etnicitet. I USA har kvoteringen kallats ”affirmative action”. Den rasistiska kvoteringen slog USA:s högsta domstol nyligen ner på genom att ta bort lagen, vilket Frihetsnytt rapporterade om.

Tog bort friheten att tävla på lika villkor

Kvoteringen har inneburit att elever inte kunnat tävla på lika villkor, utan istället är det hudfärg som till stor del bestämmer om eleven blir antagen till högskolor och universitet.

Många är lättade över högsta domstolens beslut eftersom det återigen innebär att det handlar om kvalifikationer och inte ras, vid antagandet av elever till universiteten. Många menar också att mångfaldsinitiativ, såsom den tidigare kvoteringen, egentligen handlar om rasism.

Det som ska avgöra om man kommer in på en viss utbildning eller inte ska vara ens kunskap och förmåga i ämnet, inte vilken hudfärg man har. När beslutet nu rivits upp får alla elever rätten att tävla på lika villkor.

– …eleven ska behandlas utifrån hans eller hennes erfarenheter som individ – inte på grund av ras. Många universitet har alltför länge gjort precis tvärtom, säger domaren John Roberts.

Jonas Nilsson: ”Viktigt att belysa rasbaserad antagning och konsekvenserna”

Den 8 juli släppte dokumentärfilmaren, Jonas Nilsson, en film där han analyserar Högsta domstolens beslut och vad konsekvenserna kan bli. Nilsson tar även upp liknande rasistiska lagar som finns i Sydafrika och vilka konsekvenser lagarna har fått där.

Frihetsnytt kontaktade Jonas Nilsson för att få höra varför han valde att göra just denna film och hur han ser på utvecklingen i USA.

Jonas Nilsson. Foto: Jonas Nilsson
Jonas Nilsson. Foto: Jonas Nilsson

Varför bestämde du dig för att göra den här filmen och lyfta fram det här ämnet?

– Jag tyckte att det var viktigt att belysa frågan om rasbaserad antagning och dess konsekvenser. Ämnet är både aktuellt och kontroversiellt, och jag kände att det behövdes en mer nyanserad diskussion kring det. Genom att granska de faktiska konsekvenserna av sådana antagningsmetoder, som faktiskt i sig är rasdiskriminerande så hoppades jag kunna bidra till en djupare förståelse för ämnet, och att vi inte börjar med det i Sverige.

Vad vill du åstadkomma med den här filmen?

– Jag vill framför allt bidra till en ökad förståelse och dialog kring konsekvenserna av rasbaserade antagningsmetoder, som Affirmative Action i USA och Black Economic Empowerment i Sydafrika. Jag hoppas att filmen kan väcka tankar och diskussioner om dessa ämnen, men framförallt för att bidra till att ifrågasätta de nuvarande metoder som nu används med förödande konsekvenser mot till exempel vita i Sydafrika. 

Vad tror du kommer att hända i USA på grund av den här lagändringen?

– I och med denna lagändring kommer vi sannolikt att bevittna en övergång mot en mer meritbaserad antagningsprocess vid universitet och högskolor i USA. Men konsekvenserna kan bli komplexa. Flera grupper som tidigare har stöttat Affirmative Action kan komma att söka andra vägar för att fortsätta främja rasbaserade antagningar, men nu inom ramen för det nya rättsläget. Utan tvekan kommer detta att bli en utmaning. Vi kan dock förvänta oss att fokus ökar på andra faktorer, som socioekonomisk bakgrund och utbildningsmöjligheter, som grund för antagning istället för ras, som tidigare.

Tror du att motståndet mot den här lagändringen kommer att bli hårt?

– Ja, jag tror att motståndet mot denna lagändring kommer att vara intensivt. Jag förutser att de grupper som står bakom Affirmative Action kommer att göra allt de kan för att fortsätta med sina initiativ. På lång sikt kan det till och med innebära att de försöker tillsätta fler liberala domare i Högsta domstolen för att ändra majoritetsförhållandet och på så vis möjliggöra en annorlunda tolkning av konstitutionen.

Hur ser amerikanerna på den här lagändringen?

– Åsikterna kring denna lagändring varierar bland amerikanerna, men det är helt klart en majoritet som stödjer beslutet och en övergång till en mer meritbaserad antagningsprocess. Men som med många andra politiska beslut finns det också starka krafter uppifrån, inklusive olika intressegrupper och icke-statliga organisationer som driver på för affirmative action.

Tycker du att positiv särbehandling är rasistiskt?

– ”Rasistiskt” är ett sånt där begrepp som används i alla möjliga och omöjliga sammanhang så jag vet faktiskt inte vad det betyder. Men i mina ögon innebär varje form av diskriminering på grund av ras, inklusive så kallad positiv särbehandling, rasdiskriminering.

Vem är Jonas Nilsson?

Jonas Nilsson är författare, dokumentärfilmare och har en kandidatexamen i statsvetenskap från Försvarshögskolan. Bland annat har han författat boken ”När migration blir konflikt – politisk gruppdynamik”, som finns att köpa här.

Dokumentärer av Jonas:
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Fantastiskt arbete Jonas.
  De vitas öde i S A är hjärtskärande.
  Jag är glad att jag var med i Sverige-Syd Afrika vänförening till slutet. Vi hade väldigt trevliga träffar på Hotell Anglias festvåning.
  Vi i föreningen blev rätt förvånade över att makten bara lämnades över , vi hade nog tänkt oss en mer stegvis och trygg process.

 2. Spiondömda bröderna Kia var ju inkvoterade för ”mångfald ” .
  Försvaret hade tidigare annonser : KOM SOM DU ÄR …..med foto av en svart kvinna, m.fl.
  Undertexten var att oavsett sexuell läggning , handikapp , färg , längd ,osv. kunde man bli soldat.

  Jag undrar om någon tog dom på orden ??
  Någon som är blind och vill köra stridsvagn `?
  En dvärg som vill bli stridspilot ??

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter