Journalistens erkännande: ”Tänk om vi är skurkarna”

Många betraktar journalisterna inom etablerad media som självutnämnda förkämpar för allt som är politiskt korrekt, med hänvisning till att de står för det goda. Personer som motsätter sig det avfärdas som inskränkta och lågutbildade. Men nu gör en journalist ett uppseendeväckande erkännande: det är hans priviligierade klass som har skapat den situation som Trump nu bekämpar.
David Brooks. Foto: Wikipedia/ LBJ Library
David Brooks. Foto: Wikipedia/ LBJ Library

Etablissemangsjournalister i väst har självbilden av att de står för utveckling, tolerans och jämlikhet och bygger en bild av att alla som inte delar deras uppfattning, är dåliga personer som vill skada minoriteter och homosexuella, samt trycka ned kvinnor. Men den självbilden har banat väg för situationen i USA, enligt journalisten David Brooks, som tydligt markerar sig som en politisk motståndare till Donald Trump.

I en krönika i The New York Times pekar han ut att det är samhällseliten, varav många samlas på de etablerade medierna, som genom sitt förakt mot de fattigare klasserna och deras verklighet, skapat den grogrund som gjort det möjligt för Trump att nå sådana framgångar.

Eliten behöver aldrig bry sig om konsekvenserna

Han påpekar att samhällseliten har drivit på utvecklingar och förändringar, vars konsekvenser de inte behövt hantera. Han tar upp hur man bussade svarta skolelever till den vita arbetarklassens områden på 1970-talet, men aldrig till de välbärgade områdena, trots att det var där de ivrigaste förespråkarna av bussningarna bodde.

Samtidigt driver eliterna på sådant som gynnar dem och intalar sig därför att det är gott. Medan de produkter som de köper blir billigare från Kina, är det arbetarklassen som förlorar arbeten när industrierna flyttas till just Kina. Fri invandring innebär billigare hushållsarbetare för de välbärgade, men då invandrarna sällan är utbildade, är det inte elitens arbete som man konkurrerar om.

Samtidigt är det just de rika, som har råd att plugga genusvetenskap, postkolonial teori, eller olika ekonomiska teorier (som utgår från marxismen) på universiteten, som sätter agendan för vad som får sägas och göras. Dessa kan driva igenom nya regler för ord och ämnen som plötsligt blir förbjudna, och det är vanliga arbetare som sen ska vara rädda för att förlora sina jobb om de säger något som går emot detta.

Enligt Brooks har eliten skapat en kultur och ett samhälle som stänger ute alla som inte hör till den välutbildade överklassen, trots att den vill ge sken av att vara inkluderande. Han håller fast vid hur fel han anser att Trump har om det mesta (på vilket sätt förtydligas inte), men erkänner samtidigt att Trump är den ende som varit beredd att lyssna på de lägre klasserna och ta strid mot det etablissemang som driver på den skadliga politiken.

Rubriken på hans artikel antyder dock att en svängning är på väg för Brooks: ”What if we are the bad guys here?” (sv. ”Tänk om vi är skurkarna här?”).

Ett uppvaknande

Flera opinionsbildare som kommenterar Brooks artikel anser att han börjar vakna upp till verkligheten att det är etablissemanget som bär skulden för stora delar av de problem som USA befinner sig i. Även om många kritiserar att han trots det som presenteras i artikeln håller fast vid att han anser Trump vara dålig, så välkomnar många det hårda slag som nu har riktats mot etablissemangsjournalisterna, från en av deras egna.

Den senaste tiden har flera personer inom etablissemanget, både i USA och Sverige, fått svårare att blunda för de problem som växer i samhället och tvingas till slut att öppet säga att de har haft fel. I mitten av juni gick Expressen-journalisten Jens Liljestrand ut med att det eskalerande gängvåldet i Sverige fått honom att inse hur fel han har haft om invandringen.

Frihetsnytt fick i samband med Liljestrands erkännande en kommentar från författarinnan Katerina Janouch, som menade att medias strategi om att ignorera problemen håller på att rämna, när de inte kan kontrollera sina egna journalister.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter