Just nu! Turkiet säger ja till Sverige som Natomedlem

Turkiet har godkänt de svenska politikernas ansökan om medlemskap i krigsalliansen Nato, efter ett möte mellan Erdogan och Kristersson. Trots den turkiska ilskan över koranbränningarna har Erdogan gått med på att ratificera ansökan, vilket det turkiska parlamentet nu ska rösta om. Samtidigt verkar den turkiske presidentens krav på EU-medlemskap tas seriöst.

Kvällen innan det stora Nato-mötet i Litauens huvudstad Vilnius meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff (som sändes via SVT) att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att Turkiet kommer att godkänna de svenska politikernas ansökan om medlemskap i Nato.

Detta kommer efter att Erdogan suttit i möte med den svenske statsministern Ulf Kristersson under måndagen. Vad som har utlovats av den svenske ledaren för att överbrygga den turkiska ilskan över de prokurdiska demonstrationerna och koranbränningarna som omfattas av svensk yttrandefrihet, framgår inte.

Däremot meddelar Charles Michel, Europeiska rådets ordförande, på Twitter att EU har återupptagit diskussionerna med Turkiet om släppa in landet som medlem i EU. Tidigare under måndagen rapporterade Frihetsnytt om det turkiska kravet på medlemskap i EU, vilket många bedömare ansåg som väldigt osannolikt. Men nu verkar EU-topparna plötsligt vara väldigt öppna för att eventuellt godkänna Turkiet som medlem.

Nu ska frågan gå vidare till det turkiska parlamentet som ska rösta om att godkänna Sverige. Erdogan har meddelat att han kommer att föra vidare frågan till parlamentet ”så snart som möjligt”. Sannolikt kommer det att vara en ren formalia, men på onsdag kommer en eldning av en religiös skrift att äga rum i Trelleborg. Om det blir koranen vid detta tillfälle, så återstår det att se om det kommer att påverka turkarna.

Detta innebär att Ungern är den sista medlemmen i Nato som ska godkänna Sverige innan de svenska politikernas ambitioner går igenom. Men ungrarna har tidigare sagt att de kommer att godkänna Sverige efter att Turkiet har gjort det.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Jag hoppades in i det längsta. Men Biden har väl lovat flygplan turkarna ville ha.
    Och Tuffa Uffe har förnedrat sig som den värsta masochist .
    Det är ju tur att Erdogan är gammal och ointresserad av pride-sex —annars ger jag mig 17 på att tuffa uffe gått med på det också , i rollen som ” bottom” — ” tuffa uffe ” är knappast en ” top ” . ( ha-ha-ha )

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter