Karl Hedin om rikspolischefen: ”Hon avlyssnade mig”

Skogsägaren Karl Hedin har blivit känd för det rättsövergrepp som han utsatts för av åklagarmyndigheten och polisväsendet. När den nya rikspolischefen kan knytas till behandlingen av Karl Hedin, kontaktade Frihetsnytt honom för en kommentar om hur han ser på den nya personen på posten.

Under fredagen kunde Frihetsnytt rapportera att den före detta riksåklagaren, Petra Lundh, utsetts till ny rikspolischef.

Detta har fått flera användare på X (tidigare Twitter) att undra hur skogsägaren Karl Hedin ser på utnämningen. Det rättsövergrepp som han utsattes för 2018 skedde under Lundhs tid som riksåklagare och hennes agerande påverkade hur han behandlades av rättsväsendet.

Jag har aldrig träffat henne, men jag polisanmälde åklagaren för att ha avlyssnat mig utan att ha haft laglig grund för det. Det landade så småningom hos riksåklagaren, som då ansåg att det inte fanns möjlighet att starta en förundersökning. Det berodde dels på att det inte gick att utreda hur diskussionen hade gått och för att brottet ansågs vara så ringa, säger Hedin till Frihetsnytt.

Hon ansåg alltså att det var ett så ringa brott att avlyssna mig, utan lagligt stöd. Det råder dock inga tvivel om att de saknade lagligt stöd.

Såtillvida har jag haft med henne att göra. Istället för att ta itu med dessa missförhållanden, lämnade hon istället in en ansökan på 7-8 sidor om att få ändra lagen. Denna ändring skulle innebära att vissa brott inte behöver få tillstånd via domstolen för att få genomföra avlyssningar. Terrorism, narkotika och så grov jaktbrottslighet.

Därför är min uppfattning om Petra Lundh att hon ser negativt på jägarna. Jag kan inte säga om hon är en vargvurmare eller inte. Men hennes agerande gör ju att man är tveksam till hur intresserad hon är av att följa lagen.

Vad är dina tankar om att Petra Lundh utsetts till rikspolischef?

Det jag har sett i mitt fall är att det finns grava organisationsproblem inom rättsväsendet. Den som var åklagare mot mig är ett typexempel på ett sånt agerande som riksåklagaren [Petra Lundh] inte brydde sig om att beivra. Det gjorde inte heller rikspolischefen. Han brydde sig inte om att polisen hade begått olagligheter.

Så då undrar man hur det egentligen ser ut organisatoriskt och hur polisväsendet fungerar. Petra Lundh har inte, vad jag vet, inte gjort något för att få loss [åklagare Lars] Magnusson och rätta till sina fel. Han bedrev ett obefogat åtal mot mig. Det tyckte både jag och tingsrätten att han inte hade någonting. Och varför? Han gillade väl inte mig som person.

Varför tror du att hon har utsetts till posten? Hon har ju ingen bakgrund inom polisen.

– Nej, men det har ju inte Gunnar Strömmer heller. De är båda jurister. I varje fall har inte hon några speciella ledaregenskaper, utan hon är framförallt jurist och har bara jobbat inom domstolsväsendet och som riksåklagarkammaren.

Vad tror du att utnämningen kommer att innebära?

Jag har svårt att tro att hennes egenskaper skulle kunna förändra den kultur som tycks finnas inom polisväsendet. Hon har då ingenting av det med sig i bagaget. Man lär ju inte lösa organisatoriska problem med att skriva lagar.

Jag tycker att det finns all anledning för alla jägare att fundera på hur det kommer att bli nu. Kommer man att fortsätta ge sig på jägare, som om det skulle röra sig om någon kriminell grupp i samhället?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Jag vill gärna påminna om att vi som är kritiska till att de olika regeringarna har förändrat demografin i vårt land utsätts för olaga registrering och tel.avlyssning . Även mejl. hackas.
    Jag själv upptäckte till min häpnad att bilen hade fått en GPS som gjorde att polisen visste precis var jag var.

    Så bakom våra ryggar pågår en hel del. —Det är bra att ha i minnet.

    Vi kan ju bara hoppas på en ny regering som tillåter oss att ta del av säpos akter. Precis som tyskar fick tillgång till Stasis journaler i DDR.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter