Knapptryckarna: Nu kan du prova på att folkomrösta via nätet

Knapptryckarna, ett parti som vill införa beslutande folkomröstningar i viktiga frågor och tvinga politikerna att rösta efter folkviljan, har nu en tjänst där du själv kan pröva att folkomrösta via nätet.

Partiet Knapptryckarna är ett ovanligt parti därför att det egentligen bara har en enda sak på sin agenda: Direktdemokrati.

Så här presenterar Knapptryckarna sig på sin hemsida:

”Vi vill införa folkstyre i Sverige och frångå den representativa demokratin som lett oss dithän där vi befinner oss. Det är dags för en förändring – ett systemskifte. Vi vill ändra Sverige i dess grundvalar och ge makten till folket runt om i landet, äkta folkstyre är vår enda fråga. Väl i riksdagen vill vi presentera folkets röst i de större sakfrågorna som riksdagen röstar om. Vi kommer inte att vara där för att debattera, vi kommer enbart att representera folkviljan. Knapptryckarnas representanter kommer aldrig att framföra sin egen åsikt – däremot kan vi tänkas framföra argument citerat direkt från folket till varför folket röstat som de gjort i respektive fråga. Detta är vårt koncept vilket utgör pelarna och grunden för rörelsen.”

På sikt vill partiet helt fasa ut den representativa demokratin och ersätta den med folkomröstningar. Politikerna ersätts då av tjänstemän med uppgiften att verkställa folkets beslut, och partiernas funktion blir inte att bestämma över folket utan att försöka bilda opinion för sin egen linje i viktiga frågor, vilka folket sedan röstar om efter en genomlysande debatt där alla sidor får komma till tals på lika villkor.

På sin hemsida har partiet nu tjänsten Tyck & tryck där man kan pröva på att folkomrösta.

Vissa av de frågor som lagts upp är uppenbarligen snarare avsedda att göra retoriska poänger än att simulera en riktig folkomröstning, exempelvis ”Tror du att 349 partibundna politiker är klokare än 7.500.000 motiverade röstberättigade medborgare?” Andra är vagt formulerade, exempelvis ”Ska statliga företagsledare kunna kvittera ut orimligt höga löner?” utan att man definierat nivån för vad som är ”orimligt”.

Men många är också intressanta:

  • Skall våra politiker få vara med i slutna sällskap och ordnar samtidigt som dom jobbar för medborgarna då detta bidrar till dubbla lojaliteter? (79% nej)
  • Skall vi ha en beslutande folkomröstning angående Barcelona-avtalet? (68% ja)
  • Ska vi införa vaccinpass? (79% nej)
  • Ska Sverige gå med i Nato? (72% nej)

Jämför man resultaten kan man också notera att fler är beredda att betala för kvinnors menstruationsskydd via skattsedeln (44%) än att betala för statsmedier via skattsedeln (26%). Huruvida detta ska ses som ett kraftigt underbetyg för Sveriges Television och Sveriges Radio eller snarare innebär att resultaten inte är helt rättvisande för normalbefolkningen kan man bara spekulera i.

Frihetsnytt har tidigare intervjuat partiets grundare Ulf Bejerstrand.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter