Köttbullar varje dag – detta är tanken med förslaget

Sverigedemokraterna i Eskilstuna vill införa köttbullar och makaroner på skolmenyn varje dag, något som redan har testats i Bollnäs kommun. Partiets gruppledare i Eskilstuna, Anton Berglund motiverar förslaget på samma sätt som i Bollnäs.

Avslag väntas

Populärt bland eleverna i Bollnäs men inte lika populärt bland kökspersonalen. Foto: Skärmdump (SVT)

I Eskilstuna vill Berglund och hans partikamrater att projektet testat i både grund- och gymnasieskolan under ett års tid, för att därefter utvärderas. Detta har tidigare gjorts i Bollnäs där projektet pågick under 2023 års hösttermin och avslutades vid årsskiftet. Främst för att det innebar merarbete för personalen, ökade kostnader och ökat matsvinn.

Överlag var skolan nöjd med projektet då de såg att barnen åt mer mat och att de i större utsträckning orkade mer på lektionerna. Han tillägger samtidigt att de inte är främmande för andra möjligheter att öka elevernas näringsintag.

Förslaget ska upp i Eskilstunas kommunfullmäktige senare i vår men förväntas avslås av servicenämnden som anser att det innebär ökade kostnader och samtidigt inte går i linje med vare sig näringsrekommendationer eller kommunens klimatarbete.

Liknande förslag finns

En liknande motion har lagts fram i Strängnäs, som även den förväntas röstas ned i kommunfullmäktige. I skövde har redan ett förslag – likt det i Eskilstuna – röstats ned medan frågan har lyfts fram som ett medborgarförslag i Vingåker.

Anton Berglund (SD) – som lade motionen i december – framhåller dock att det hela inte är en gemensam kampanj från partiets sida, utan snarare är enskilda kommuner som blivit inspirerade av projektet i Bollnäs och därför valt att lägga liknande motioner.

Ifall motioner och förslag av detta slag får gehör i andra delar av landet återstår därför att se, likaså ifall de lyckas bli av mer permanent natur.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter