Kraftfullt vulkanutbrott på Island

I november stålsatte sig Island för ett enormt vulkanutbrott, som hotade att utplåna ett helt samhälle. Men utbrottet kom aldrig, åtminstone inte förrän nu.

Den 11 november rapporterade Frihetsnytt om de jordskalv som drabbat sydvästra Island, vilket innebar en risk för att ett vulkanutbrott kunde inträffa närsomhelst. Det var på Reykjaneshalvön som utbrottet skulle ske. Det största samhället, Grindavik, med över 4 000 invånare evakuerades. Men något utbrott inträffade aldrig, trots varningar om att det kunde ske ”närsomhelst”.

Över en månad senare inträffade dock vulkanutbrottet. Under måndagskvällen, runt klockan 21:00 (lokal tid), inträffade en jordbävning som i sin tur orsakade vulkanutbrottet klockan 22:17, rapporterar Visir.

Utbrottet och den efterföljande lavaströmmen ska vara massiva. Lavan kan sprutas uppemot 150 meter, rapporterar RUV. Återigen hotas Grindavik och invånarna, som tillåtits komma tillbaka, evakuerades omedelbart under kvällen. Vart lavan kommer att flöda är oklart, men risken är stor att den kommer att flöda över Grindavik och därmed utplåna staden.

Livevideor av utbrott kan ses på följande här.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter