Krigsalliansen vill skicka ännu fler trupper till Kosovo

Krigsalliansen Nato är beredda att skicka ännu fler trupper till konflikten nere i Kosovo, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg under torsdagen. 700 soldater är redan på väg.

Nato är inte sena att lägga sig i den konflikt som blossat upp i Kosovo sedan en tid tillbaka. Spänningen mellan den serbiska minoriteten och det albanska styret i Kosovo har de senaste dagarna blossat upp till oroligheter.

Under måndagen försökte serbiska demonstranter storma myndighetsbyggnader i norra Kosovo, efter att albanska borgmästare valts in i ett lokalval som serberna bojkottade. Sammandrabbningar uppstod då mellan polis och soldater ur Natostyrkan KFOR, med följden att 25 soldater och 52 demonstranter skadades.

Därefter beslöt krigsalliansen att förstärka Natos redan massiva närvaro av 4 000 man med ytterligare 700 soldater, rapporterar Reuters.

– Nato kommer att förbli vaksamt. Vi kommer att finnas där för att säkerställa en trygg och säker miljö, och även för att lugna ner och minska spänningarna, sade Stoltenberg vid ett möte mellan Natos utrikesministrar i Oslo.

Natochefen Jens Stoltenberg använde sig vid tillfället av gamle statsminister Stefan Löfvens favorituttryck ”det är helt oacceptabelt” för att beskriva våldet mot Natosoldaterna. Nato anklagar serberna för att ha börjat attacken mot Natosoldaterna, men där råder det delade meningar.

Idag lät Stoltenberg meddela att krigsalliansen är beredd att skicka fler än de 700 som redan är på väg.

År 1999 bombade krigsalliansen Nato Serbien som svar på att serbiska styrkor försökte hindra Kosovo från att bryta sig loss. Trots att det stred mot internationell rätt och inte var sanktionerat av FN och Amnesty International kallade bombningarna för krigsförbrytelser, blev aldrig något Natobefäl åtalat som krigsförbrytare, till skillnad från serbiska befäl.

Man kan föreställa sig att fler Natotrupper inte välkomnas med öppna famnen av det serbiska folket.

Ungerska KFOR-soldater sänkte sina sköldar gentemot serberna.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Egentligen är det väl samma folk som genom turkisk invasion en gång i tiden hamnat i olika religiösa fack.
    Kan folk inte hitta på något vettigare att bråka om är Gudar ???

    Tja..problemet med Islam är ju att deras lära föreskriver halshuggning av de som inte vill ha ngn religion alls ..eller kanske testa en annan..
    Buddister verkar vara en mer fredlig lära och Hinduer gillar kossor , och kristna skall iaf försöka vara hyggliga .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter