Djokovic står upp för sina landsmän – vägrar backa

Den hyllade och framgångsrike tennisspelaren Novak Djokovic tar ställning för serberna i den pågående konflikten med Kosovo. Trots påtryckningar från omgivningen vägrar han att svika sitt land och tidigare försök att tvinga honom till lydnad har alltid misslyckats.

Det har återigen blivit stora rubriker om den serbiske tennisspelaren Novak Djokovic. Denna gång handlar det inte om nya framgångar inom sporten eller ställningstaganden mot covid-vaccin, utan att han har tagit ställning för serberna, sina landsmän, i utbrytarrepubliken Kosovo. Trots de indignerade reaktionerna vägrar han att backa, rapporterar Reuters.

Det var i samband med hans första seger i tennistävlingen French Open som han skrev Kosovo je [hjärta] Srbije! Stop nasilje (sv. ”Kosovo är Serbiens [hjärta]! Stoppa våldet!”) på en kameralins, vilket gjorde att budskapet syntes på alla bildskärmar.

Spänt halvår

Det hela gjordes med anledning av den uppflammade konflikten i Kosovo, som fram till 2008 var en del av Serbien som bröts loss av den albanska majoritetsbefolkningen, trots att en stor grupp etniska serber fortfarande bor där. 1998 bröt krig ut mellan Serbien och beväpnade albanska rebeller, som ville bryta loss regionen. Det serbiska försöket att försvara sitt territorium motarbetades av västmakterna och 1999 bombade krigsalliansen Nato den serbiska huvudstaden Belgrad, utan godkännande från FN. Bland annat Amnesty International fördömde bombningen som en krigsförbrytelse.

Det senaste halvåret har det varit spänt mellan den serbiska minoriteten och det albanska styret, vilket hade sin upprinnelse i att regeringen i Pristina (Kosovos huvudstad) krävt att att kosovoserberna skulle byta ut sina serbiska nummerskyltar på bilarna till Kosovo-utfärdade. Detta resulterade i omfattande protester och flera etniskt serbiska tjänstemän i Kosovo valde att avgå i protest, vilket Frihetsnytt skrev om.

Under december försämrades situationen ytterligare när skottlossning utbröt mellan serbiska demonstranter och Kosovo-polis, som inte resulterade i några dödsfall. I slutet av december stängdes gränsen mellan Kosovo och Serbien efter att serbiska demonstranter på den serbiska sidan av gränsen blockerat vägarna. Efter samtal med respektive lands regeringschefer började gränserna återigen öppnas upp.

Under måndagen försökte serbiska demonstranter att storma myndighetsbyggnader i norra Kosovo, efter att albanska borgmästare valts in i ett lokalval som serberna bojkottade. Sammandrabbningar uppstod mellan polis och soldater ur Nato-styrkan KFOR, med följden att 25 soldater och 52 demonstranter skadades, enligt Associated Press.

”Ger mitt stöd till mitt folk och hela Serbien”

Det är med anledning av den gångna dagens händelser som Djokovic framförde sitt budskap. Trots påtryckningar från media och tennisförbundet i Kosovo vägrar han att backa och står fast vid stödet för sina landsmän.

Som son till en man född i Kosovo, kände jag behovet att visa stöd för mitt folk och för hela Serbien. Jag vet inte, och jag tror inte att det är många som vet, hur framtiden ser ut för Kosovo och för [det] serbiska folket, men det är nödvändigt att visa sitt stöd och uppvisa enighet i situationer som denna, sade han under en presskonferens.

Vågar vägra underkastelse

För Frihetsnytts läsare är Djokovic inte enbart känd som en stolt serb och skicklig tennisspelare. Han var och är även en principfast motståndare mot försöken att tvinga folk att ta det otestade vaccinet mot covid under pandemin. Även om det kostade honom möjligheten att delta i den prestigefyllda tennisturneringen Indian Wells i Kalifornien i höstas, vägrade han låta sig pressas till att ta vaccinet.

En ståndaktighet som han återigen nu visar upp.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter