Kriminologen: Bättre att de spränger än att de dödar

2023 ser ut att bli ett rekordår i antalet sprängdåd som har ägt rum i Sverige. Men enligt en kriminolog är det bättre att de kriminella ägnar sig åt sprängningar än att döda varandra.

Fram till den 15 augusti har 109 sprängdåd inträffat runtom i Sverige och håller det i sig kan 2023 slå rekordåret 2019, då 133 sprängningar ägde rum, rapporterar SVT.

Istället för att diskutera hur man ska komma åt gängen och bekämpa problemet, har SVT intervjuat kriminologen David Sausdal, vid Lunds universitet. Enligt honom ska det ses som någonting ”bra” med sprängningar, eftersom det är ett uttryck för att gängen inte vill döda någon.

– Även om det fortfarande är fruktansvärt att spränga hus etc. så är det ju bättre än att döda människor.

Under söndagen fick över 150 människor evakueras från sin hem då en sprängladdning ska ha orsakat den enorma lägenhetsbranden i Norrköping. Åtta personer fick föras till sjukhus. Även om gängen inte är specifikt ute efter att döda någon, så innebär en sprängning omfattande skador på både egendom och människor, som även kan leda till dödsfall för personer som inte är inblandade i gängkriminaliteten.

”Den mest meningslösa yrkesgrupp som finns”

Många reagerar på attityden att detta på att sprängningarna ska ses som positivt i någon utsträckning. En som reagerar starkt på detta är Magnus Söderman, som sitter i styrelsen för Det Fria Sverige. I ett inlägg på X lyfter han hur etablissemanget fokuserar på att komma med olika förklaringsmodeller kring det omfattande gängvåldet, istället för att verkligen ta krafttag mot gängen.

Även Alternativ för Sveriges partiledare, Gustav Kasselstrand, kommenterar uttalandet med att ”Kriminologer måste vara den mest meningslösa yrkesgrupp som finns. Vad tillför denna låtsasutbildning för nytta?”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. I vissa aspekter kan man tycka så, men varför skrivs det överhuvudtaget? Är det inte bättre att det inte görs alls? Väldigt konstigt resonerande. Det skapar ju otrygghet, rädsla och segregation, hat mot matkhavande (polis, politiker med mera.) och även de som gör detta brott. Varför ska det normaliseras? Samtidigt blir oskyldiga tvingade att flytta, kostar samhället och människor massa pengar i onödan, onödigt lidande. Visst, om ena mördas istället så skapar det ju mera ”krig”, äh blir så trött på detta tankesätt. Rätt meningslöst resonemang, är det inte bättre att kolla på reela problemen istället, jag tror pengarna, spänningen, meningslösheten i livet, uttråkad, har inget att sträva efter direkt, det är bara korta nöjen som gäller, pengar, knark, spänning och makt över andra och samhället genom rädsla. ”Lättare” terrorism.

  2. Ordvalet helt och hållet olämpligt. Sausdal får det att låta som om vi får vara tacksamma att det bara sprängs.
    Istället borde han komma med lösningar om hur kriminella gäng minimeras och blir överbemannade. Valet står
    inte mellan pest eller kolera utan hur få bort gängen. Ju mer makt som ges bort till dessa kriminella ju svårare
    blir det för gemene man att leva utan rädsla och terrorspöket.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter