Krishantering del 1: Strömavbrott

Detta är del 1 i en artikelserie som kommer handla om hur du kan förbereda dig för en kris och hur du ska agera när den väl är framme.
Sveriges och stora delar av världens elnät och elförsörjning är kraftigt eftersatt vilket märks i tider som dessa. Varje dag möts svenskarna av rapporter om att strömavbrott kan bli återkommande under vintern och att elpriset stiger. Kronofogden rapporterar om ett ökat antal personer som hamnar hos dem på grund av obetalda elräkningar.

Ett strömavbrott kan komma plötsligt, det kan pågå en kort stund eller vara i flera dagar. Vad gör man när ett elen plötsligt försvinner? Du kan förbereda dig på att vara utan el genom att följa dessa tips.

Kontrollera om det är fel på din el

Det första du ska göra innan du vidtar några andra åtgärder är att se över din egen el. Titta på dina säkringar och proppar, är det inte något fel på dessa så kan problemet vara större. Kontrollera då med dina grannar om inte heller de har någon el. Har grannarna inte heller el bör du kontakta ditt elbolag för mer information.

Tappa upp vatten

Det andra du ska göra är att du ska tappa upp vattnet som finns i kranarna. När elen försvinner slutar det bli tryck i vattensystemet i huset, vilket innebär att när du tömt ut det vattnet som finns så kommer det inget mer förrän trycket (elen) är tillbaka. Tappa upp det vatten du kan i exempelvis flaskor och kastruller. Det bästa är givetvis att du redan har upptappat vatten sedan tidigare.

Ta reda på mer information – Lyssna på radion

Det tredje du ska göra är att ta reda på mer information för att få koll på situationen. Sveriges Radio P4 är kanalen som används vid ett större elavbrott. Är det en mycket allvarlig kris hittar du mer information om läget på www.krisinformation.se

Undvik att öppna kyl och frys

Maten som förvaras i kyl och frys är oftast beroende av en viss temperatur. Du ska därför försöka undvika att öppna dessa så länge som möjligt för att bibehålla temperaturen, maten håller längre om de är stängda. Pågår strömavbrottet en längre period bör du äta den mat som finns i kylen först eftersom den blir dålig ju längre den står. Spara på torrfoder och konserver tills du ätit upp det som finns i kyl och frys. För att förlänga eller bibehålla kylan kan du fylla petflaskor med vatten och lägga in i frysen. Flaskan med vatten kommer att frysa till is, så se till att inte fylla hela flaskan då den kan explodera om den är överfylld.

Stäng av elektrisk utrustning och värme

Stäng av så mycket som möjligt av den elektriska utrusningen som finns i huset. Låt en lampa vara påslagen så att du ser när elen är tillbaka. Anledningen till att du gör detta är för att om alla har all elektrisk utrustning och värme påslaget när strömmen väl är tillbaka så kan det leda till att elnätet blir överbelastat, vilket i sin tur kan leda till nya strömavbrott. Dessutom kan viss känslig utrustning skadas när elen väl är tillbaka.

Blir det kallt ska du samla familjen i ett rum

Det kan väldigt snabbt bli kallt i ett hus när elen väl försvinner, framförallt under vinterhalvåret. Samla din familj i ett rum där du isolerar fönster och dörrar med filtar eller annat lämpligt material. Det försvinner mycket mer värme än vad folk tror dessa vägar. Rummet kommer att värmas upp av er kroppsvärme. Bor du själv så kan du göra en koja i ett rum du har isolerat, exempelvis under ett bord där du lägger täcken eller filtar över för att hålla värmen. Se till att du och din familj klär sig varmt. Glöm inte bort att då och då vädra rummet så att nytt syre släpps in.

Vad gör du om olyckan är framme?

I en krissituation brukar samhällets olika funktioner sluta att fungera och det som fungerar blir ofta överbelastat. Därför är det mycket viktigt att du har den mest basala sjukvårdsutrustningen hemma, såsom förband men även dina personliga mediciner som du behöver. Förlita dig inte på att apotek har öppet som de brukar utan se till att bunkra upp med det livsnödvändiga hemma. Apoteket har färdigpackade första hjälpen-lådor med allt som du behöver och som inte är alltför dyra, som du kan köpa hem.

Vad gör du om 112 inte fungerar?

Vid ett strömavbrott kan även telenätet sluta fungera. Om olyckan är framme och du behöver tillgång till sjukvård brukar räddningstjänsten ställa ut fordon i området, oftast på den lokala brandstationen, där du kan larma och få hjälp.

Bra att ha hemma om elen försvinner

  1. Radio med solceller, vev eller batteri
  2. Värmeljus, stearinljus och tändstickor
  3. Ficklampa
  4. Batterier (till radio och ficklampa med mera)
  5. Laddad powerbank till mobiltelefonen
  6. Sjukvårdsutrustning
  7. Mediciner
  8. Mat- och vattenreserver (som ej är beroende av kyl och frys)

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter