Lagar kan hindra okontrollerad AI – skapar missnöje hos företag

Företaget OpenAI har väckt stor uppmärksamhet den senaste tiden i och med den snabba utvecklingen av artificiell intelligens (AI). För att möta det hot som en alltför snabb och okontrollerad utveckling kan leda till har EU börjat arbeta på en hårdare lagstiftning mot AI, som ska innebära ett ökat skydd för den enskilde, vilket inte uppskattas av företaget.

Sam Altman, vd för företaget OpenAI, är inte nöjd med det arbete som EU just nu bedriver för att stärka lagstiftningen gällande artificiell intelligens och få en stabil kontroll över utvecklingen. Därför hotar han nu med att företaget kommer lämna EU. Det nya regelverk som nu tas fram kan mycket väl lägga grunden för liknande lagstiftning mot AI globalt, rapporterar Reuters.

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat håller EU på att ta fram en lagstiftning som bland annat ska reglera ansiktsigenkänning på offentliga platser, samt program som ChatGPT, ett av OpenAI:s produkter.

Innan Altman beslutar sig för om företaget ska dra sig ur EU kommer han att försöka påverka lagstiftarna och se till att regelverket kommer lättas för att gynna företagets verksamhet. Det återstår att se om politikerna i EU håller fast vid sina planer, som skulle kunna innebära ett ökat skydd för medborgarna mot det intrång som en okontrollerad AI kan innebära.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter