Ny EU-lagstiftning ska tygla AI

En ny lagstiftning med syfte att tygla generativ AI (som Chat GPT) är vad toppolitikerna inom EU enades om under torsdagen. De nya reglerna gäller bland annat användning av ansiktsigenkänning och kommer också ge ett ökat konsumentskydd och ska gälla från och med 2026.

Nya regler allt närmare

Under torsdagsmorgonen enades EU-parlamentets två ansvariga utskott med en stor majoritet om sin linje gällande de nya regler som ska tygla AI-verktyg likt Chat GPT. De hårdare lagförslag som de enats kring har varit efterlängtade och blir därmed världens första omfattande lagstiftning i sitt slag, rapporterar Reuters.

De ska framförallt styra tekniken med nya regler kring användningen av ansiktsigenkänning, biometrisk övervakning och övriga AI-tillämpningar. Efter två års förhandlingar väntas lagförslagen gå vidare till nästa steg i handläggningen där lagstiftarna fastställer detaljerna med EU-kommissionen och de enskilda medlemsländerna.

Alla gynnas på ett eller annat sätt”

Innan omröstningen ägde rum höll EU-parlamentarikern Dragos Tudorache – som även haft ansvaret att skissera lagarna – ett kort anförande där han påpekade att alla får ut någonting av paketet och att samhällena förväntat sig åtgärder gällande AI.

Det är en finkänslig uppgörelse men det är ett paket som jag tror ger någonting till alla de som deltagit i dessa förhandlingar. Våra samhällen förväntar att vi gör någonting handlingskraftigt angående AI och den inverkar det har på deras liv. Det räcker med att slå på TV:n de senaste två eller tre månaderna där man dagligen kan se hur viktigt detta har blivit för invånarna.

Detta innebär lagarna

Under lagförslagen blir AI-verktyg rubricerade enligt deras uppfattade risknivå, från låg till oacceptabel. Regeringar och företag som använder dessa verktyg kommer få olika skyldigheter beroende på risknivån.

Den tyska EU-parlamentarikern Svenja Hahn sade till Reuters att förhandlingarna har tvingat parlamentariker från höger och vänster att mötas på mitten:

Vi har lyckats hitta en kompromiss som kommer att reglera AI proportionellt, värna mänskliga rättigheter och förstärka nyskapandet och ekonomin.

Under torsdagens omröstning enades EU-parlamentsledamöterna om att förbjuda användningen av ansiktsigenkänning på offentliga platser, i förebyggande polisarbete, och att vidta nya tydliga åtgärder mot generativa AI-verktyg likt OpenAI’s och ChatGPT.

Kim Van Sparrentak från de grönas parlamentsgrupp berättade för Reuters att omröstningen är en milstolpe i regleringen av AI och en tydlig signal från parlamentet att grundläggande rättigheter bör vara en av dess hörnstenar. Vidare tillade hon:

AI ska tjäna människor, samhället och miljön, inte tvärtom.

Detta händer framöver

Lagförslaget läggs vidare till en fastställande omröstning i EU-parlamentet i juni innan man enas om de slutgiltiga villkoren i de tredjepartsdiskussioner som omfattar EU-parlamentets representanter, Europarådet och EU-komissionen. Efter att de slutgiltiga villkoren är fastställda och lagförslagen blir faktisk lag, kommer ett moratorium på två år att införas för att se till att alla berörda parter efterlever reglementet.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter