Det råder ingen större enighet inom Miljöpartiet för hur det ska styras när det ena språkröret lämnar och nu förs diskussioner om det ska hållas en medlemsomröstning. Redan nu är partiet kraftigt försvagat och frågan är om det skulle överleva en större splittring.
När Per Bolund lämnar posten som språkrör för Miljöpartiet i höst lyfts frågan om hur ledningen ska vara organiserad. Ska det vara två språkrör eller en partiledare, som det är för de andra partierna? Den frågan splittrar medlemmarna och nu pratas det om huruvida partiet ska hålla en medlemsomröstning i frågan, vilket även det är en splittrande fråga, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ett tidigare språkrör, Peter Eriksson, anser att frågan ska lösas med en medlemsomröstning. Han tar inte ställning i själva sakfrågan, men anser att interndemokratin är det bästa sättet att avgöra det hela med.
Men detta delas inte av alla företrädare, som bland annat påtalar partiets svaga roll (trots sin position som riksdagsparti, tidigare regeringsparti och att partiet en gång i tiden var det tredje största partiet) som ett skäl till varför det vore dumt med en omröstning.
– Partiet är litet och har begränsade ekonomiska resurser, det är mycket viktigare att få medlemmarnas stöd för de viktigaste klimatkraven, säger Karin Svensson Smith, kommunalråd för Miljöpartiet i Lunds kommun, till Ekot.
För att få till en medlemsomröstning krävs att tio procent av medlemmarna kräver detta, vilket motsvarar runt 1 500 personer, enligt Ekot.
Ledarfrågorna försvagar etablissemangspartierna
Miljöpartiet skulle i sådana fall inte vara det enda riksdagsparti som dras med en splittrad inställning till ledarskapet. När Muharrem Demirok valdes till partiledare för Centerpartiet var det många lokalavdelningar som motsatte sig detta, med hänvisning till att han var et okänt namn och alltför kopplad till städerna, vilket Frihetsnytt har skrivit om.
Då Demirok har fått bottennoteringar, till och med flera som slår rekord i opinionen verkar det som att kritikerna fått rätt i sitt motstånd och det är en tidsfråga hur länge Centerpartiet kommer klara av detta.
Hur det kommer att gå för Miljöpartiet återstår att se, men frågan om partiledningen är inte det enda som splittrar. Frihetsnytt har bland annat rapporterat om hur lokala miljöpartistiska kommunpolitiker tagit ställning för kärnkraft, något som kraftigt går emot partiets självbild.
Det bästa vore om Mp imploderar och hamnar långt under 4 % .