Mer än hälften av européerna litar inte på EU

Mer än 50 procent av européerna i Europa har inte förtroende för EU. Siffrorna bekräftar den bild som sprids på sociala medier: EU sjunger på sista versen.

Europabarometern är en opinionsundersökning om medborgarnas åsikter inom EU som utförs två gånger om året på uppdrag av Europeiska kommissionen.

Undersökningen från 2023 talar sitt tydliga språk och visar att mindre än hälften av de svarande har förtroende för EU som helhet. Bara 47 procent av EU-medborgarna säger att de litar på blocket.

Detta är en minskning med två procentenheter jämfört med förra året, men fortfarande avsevärt högre från liknande undersökningar som genomfördes under det senaste decenniet då denna siffra var rekordlåga 31 procent 2014 i samband med de problem EU hade med ekonomin och migranter.

Resultaten varierar stort mellan länderna. Albanerna känner störst förtroende för EU, där 77 procent är nöjda, men i Serbien känner endast 32 procent förtroende för Bryssel.

Censur och överstatlighet

Att inte ens hälften av européerna har förtroende för EU är mycket allvarliga siffror för unionen och något unionen måste ändra på för att inte gå under.

Politiska bedömare tror att det minskade stödet och förtroendet har att göra med framförallt tre saker. Det första är att EU lägger sig i det fria ordet och på flera sätt trycker på för en ökad övervakning och censur. Frihetsnytt har rapporterat med flera artiklar i ämnet.

Det andra är att EU mer och mer agerar som en överstat vilket har väckt en irritation hos de olika folken i Europa. Exempelvis har Ungern och Polen blivit upprörda över EU:s senaste beslut att mer eller mindre tvinga medlemsländer att ta emot migranter.

Den sista anledningen är att unionen kostar väldigt mycket pengar för medlemsländerna. Detta är något som Ungerns president Victor Orbán tagit upp och krävt svar på.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter