Mikael Valtersson analyserar Prigozjins död

Det spekuleras i vad som orsakade flygkraschen som dödade Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin och vem som låg bakom. Frihetsnytt har talat med försvarsanalytikern och opinionsbildaren Mikael Valtersson, som har granskat händelsen.

Under onsdagskvällen kunde Frihetsnytt rapportera att ledaren för den ryska Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, dött i en flygkrasch norr om Moskva.

Det är en delad uppfattning bland bedömare och medier att det inte var en olycka, utan ett attentat med syfte att döda Prigozjin för dennes roll i kuppförsöket tidigare i somras. Många tror att det är Rysslands president, Vladimir Putin, som ligger bakom, men misstankarna riktas även mot försvarsminister Sergej Shojgu och generalstabschefen Valerij Gerasimov, vilka var de personer som Prigozjin ville få bort.

Frihetsnytt har talat med Mikael Valtersson, försvarsanalytiker som har följt kriget i Ukraina, för att få en genomgång av vad som kan ha hänt och varför.

Tror du att det här är en olycka?

Nej, jag tror inte att det är en olycka. Det skulle vara en sådan otrolig slump, då massvis av människor vill se honom död och att det är två månader sedan kuppförsöket och idag är det 1,5 årsdagen sedan kriget började, samt att det är Ukrainas självständighetsdag. Skulle det vara en slump, då har ödet ingripit för att alla ska tro att det inte är en slump.

Vem tror du skulle kunna ligga bakom detta?

Försvarsminister Sergej Shojgu. Foto: Wikipedia/ Presidential Executive Office of Russia
Försvarsminister Sergej Shojgu. Foto: Wikipedia/ Presidential Executive Office of Russia

Han har ju haft många som ogillar honom, samtidigt som han har haft många allierade. Det är ju inte bara han, för då hade det varit lätt att ingripa mot honom. Han har haft flera oligarker, som har ingått i ett nätverk runt honom. Jag är tveksam till att Putin själv skulle ha gett order om att ta kål på honom.

Men huvudmisstänkt är väl grupper som finns runt Shojgu. Det behöver inte vara han själv. Flera oligarker har ju haft kontakt med honom i ett antal år. Men det är ju inte sådana som har tillhört hans krets, utan andra maktgrupperingar.

Sköter man det snyggt så kommer ingen att ingripa. Putin blir inte ledsen över detta. Sen skulle självklart andra ha kunnat göra det från ukrainsk säkerhetstjänst, men då skulle de inte ta på sig det, eftersom de vill orsaka splittring i Ryssland.

Men tror du att de har skjutit ned honom, eller har det varit en sprängladdning, eller har det varit sabotage av flygplanet?

Om jag skulle göra det, så skulle jag lägga en bomb på planet, eftersom det är mycket svårare att spåra. Om någon skjuter ned det med en robot, då går det att upptäcka ganska enkelt. De hade flugit ett tag, så de flög inte jättelågt. De flög från Moskva mot St Petersburg. Det var ju två plan, så man kan ju inte riktigt veta, om man står på marken, vilket av planen som Prigozjin sitter i.

Jag misstänker att det var en bomb och att det var arrangerat så att man kunde vara säker på att den hamnade på rätt ställe. På ryska Telegramkanaler spekuleras det att det skulle vara en låda med dyrt rött vin, som man lagt en bomb i. Då det är Prigozjin som får vinet och inte de i det andra planet, då kan man vara säker på att det hamnar rätt.

På de bilder som jag har sett när det störtar, där ser det inte ut som att något exploderar i närheten. Ena vingen saknades i alla fall, men vad jag har hört så syntes inte något utanför, utan i så fall måste man få in en direktträff. Oftast exploderar de här robotarna i närheten av ett mål, så det är inte jättelätt att pricka helt rätt. De har ju en proximity-fuse, som känner av när den är nära målet och då exploderar den, varpå splittret kommer att orsaka en massa skador.

Jag har sett foton där det pekas ut splitterskador på vingen, men det kan ju komma från själva explosionen eller när det har störtat. Men det är väldigt uppkäftigt om man skjuter en robot på det, för då blir det också väldigt uppenbart att någon har gjort det och då blir det lättare att spåra. Så jag skulle luta åt bombteorin.

Men det är fortfarande ett väldigt öppet sätt att ta kål på honom. Det hade ju varit mer diskret att förgifta honom, istället för en stor flygkrasch, som kan kopplas till en explosion. Om vi utgår från att det är från ryskt håll, handlar det om att man vill sända ett budskap med detta?

Passfoto av Dmitrij Utkin. Foto: Wikipedia/ Okänd
Passfoto av Dmitrij Utkin. Foto: Wikipedia/ Okänd

Om vi säger att det är från Shojgu-hållet, då har de äntligen blivit av med honom. Jag tror att de hyser ett ganska starkt hat mot honom, eftersom han har förnedrat försvarsdepartementets och militärens ledning många gånger. Samtidigt vet de att Putin inte är ledsen över detta. Putin sade i en intervju att han kunde förlåta nästan allt, men inte förräderi.

Men han har ju svårt att agera, så kan man dölja det på ett bra sätt och skylla det på ukrainarna, eftersom det inte finns några tydliga bevis åt någondera hållet, då kan man lägga det åt sidan.

Jag vet inte om det fanns en medveten tanke med att Dmitrij Utkin var med på planet. När han, som rent praktiskt grundade Wagner och styrde tillsammans med Prigozjin, försvinner, så försvinner båda de ledande personerna inom Wagner.

Vad tror du kommer att ske nu? Wagner har pratat om att det kommer att bli konsekvenser. Tror du att det kommer bli ännu större splittringar mellan ordinarie ryska militären och Wagner-gruppen?

– Samtidigt blir det lite svårt, eftersom delar av Wagner har ju blivit en del av det ryska försvaret. De har ju jättemycket folk utanför Ryssland, bland annat i Afrika. Det reflekteras mycket i väst om att man skulle ha rekryterat folk i Afrika. Det är därför de är så stora aktörer där.

Charles de Gaulle var ledare för Frankrike under andra världskriget och efterkrigstiden. Foto: Wikipedia
Charles de Gaulle var ledare för Frankrike under andra världskriget och efterkrigstiden. Foto: Wikipedia

De skickar inte ned 50 000 ryssar till Afrika, utan det finns kanske 5 000 – 10 000 ryssar där, samt upp till 50 000 afrikaner som antingen är utbildade eller utbildas just nu. De är då tänkta att kanske användas i Niger, Centralafrika eller Mali, om det blir ett stort krig i Västafrika.

Men de finns ju där borta och har ingen större relation med Ryssland. Det är ju inget militärt problem, men en del i Wagner-gruppen kan ju bli väldigt arga och försöka hämnas, kanske attentatsvägen tillbaka.

I Frankrike 1961 var president de Gaulle villig att börja diskutera självständighet för Algeriet, vilket den franska militären motsatte sig. Det slogs ju ned, inte med vapen, utan för att de Gaulle tog på sig uniformen och höll tal till de övriga trupperna, så att dessa ställde upp bakom honom. Men under ett antal år efteråt ägnade sig några av de här generalerna åt att försöka mörda de Gaulle.

Det kan ju hända att vissa från Wagner-gruppen kan vilja genomföra en sådan hämnd, men det krävs också att det är ganska säkert vem som är målet. Då kan ryssarna försöka få dem att vara arga på Ukraina istället.

Sergej Surovikin. Foto: Wikipedia/ Mil.ru
Sergej Surovikin. Foto: Wikipedia/ Mil.ru

Är det något avslutande som du vill lyfta?

– Många har ju undrat varför det inte blev några konsekvenser för hans [Prigozjins] roll i kuppförsöket. Oavsett om det är Putin, vilket jag inte tror att det är han personligen som ligger bakom, så har det nu blivit konsekvenser. Nu kan man säga att det inte går att genomföra ett kuppförsök, utan att något händer.

Frågan är då vem som tar över ledarskapet för Wagner-gruppen. De har haft möte bland de ledande befälhavarna och även här finns det rykten om folk utifrån. Sergej Surovikin blev precis av med posten som flygvapen-chef, så nu spekuleras det i att det kan vara han som tar över Wagner, eftersom han är general och har ganska bra kontakter i övriga organisationen.

Så det blir spännande att se vem som tar över.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. —I det ryska fallet vet jag ju inte men funderar lite kring texten längre ner…
    OK att Frankrike släppte Algeriet –men eftersom algerierna kastade ut alla fransoser borde Frankrike inte släppt in miljoner araber …

    Det känns ologiskt .

    Här i Sverige har det inte varit politiska mord särskilt ofta …men i och med att Frihets Nytt och Bokmässan är en framgång vet man inte vad säpokvinnan och ” tuffa uffe ” tar sig till……försöker dom förgifta TL:s kalsonger , arrangera honungsfälla , eller rent av ge uppdrag till sina vänner ” utsatta ungdomar ” som för en överkomlig summa skjuter folk eller lägger ut bomber. ?


    Eller nästla sig in och så split och splittring…det brukar vara säpos recept.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter