Minns de svenskar som dött i krig

Idag den 29 maj firas veterandagen – en gest till de många svenskar som lagt ner livet i svensk tjänst under åren.

Sverige har varit förskonat från krig i långt över 200 år genom klok politik och avskräckningsförmåga. Det sista kriget som Sverige stred i eget namn var mot Norge år 1814.

Trots att Sverige inte befunnit sig i ett klassiskt krig har många svenskar ändå varit i krig. Sverige har anslutit sig till olika internationella militära och civila operationer. Huvudsakligen har det varit i FN:s regi.

Den sista internationella operationen skedde i Mali och den sista svenska soldaten kom hem onsdagen den 19 april. Det markerar den första gången en svensk soldat inte är i en internationell insats på 76 år. Oavsett vad man tycker om dessa insatser i fjärran land ska de svenskar som pliktat med livet hedras och minnas.

De stupade svenskarna hedrar vi idag på Veterandagen den 29 maj. En ceremoni till heder för veteranerna äger normalt rum varje år vid monumentet Restare.

En soldat visar sin respekt inför minnesmärket Restare. Veterandagen ute på Djurgården i Stockholm den 29 maj 2015. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
En soldat visar sin respekt inför minnesmärket Restare. Veterandagen ute på Djurgården i Stockholm den 29 maj 2015. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter