Moderaterna lovar att stötta Jomshof

Moderaterna kommer inte att rösta för att avsätta Richard Jomshof vid morgondagens omröstning. Två representanter för partiet menar att omröstningen är ”oansvarig och undergräver riksdagens demokratiska spelregler.”

Efter att Sverigedemokraternas (SD) toppnamn Richard Jomshof varit kritisk mot profeten Muhammed i ett inlägg på X, tidigare Twitter, reagerade Socialdemokraterna kraftigt och krävde omedelbart hans avgång som ordförande för justitieutskottet.

Imorgon, torsdag den 31 augusti, hålls en omröstning där oppositionen ska rösta om Jomshof ska få sitta kvar som ordförande. Moderaterna (M) Louise Meijer och Erik Ottoson meddelar i en debattartikel i Dagens Nyheter (DN) att M kommer rösta mot förslaget.

Louise Meijer. Foto: Wikipedia/ Tom Samuelsson
Louise Meijer. Foto: Wikipedia/ Tom Samuelsson

Debattörerna är kritiska mot omröstningen där de menar att ”agerandet är oansvarigt och undergräver riksdagens demokratiska spelregler”.

Vidare menar de att Socialdemokraterna som varit ledande i hatstormen mot Jomshof utnyttjar en politisk kris för att vinna politiska poänger.

– Genom att begära en omröstning om justitieutskottets ordförande riskerar man att försämra partiernas representation och delaktighet i utskottsarbetet. Att i en utrikespolitisk kris försöka vinna inrikespolitiska poänger är inte ansvarsfullt, skriver debattörerna.

Socialdemokraterna urholkar yttrandefriheten

Man menar även att omröstningen och den eventuella avsättningen urholkar yttrandefriheten som skyddas i svensk grundlag.

Erik Ottoson. Foto: Wikipedia/ ErikOttoson
Erik Ottoson. Foto: Wikipedia/ ErikOttoson

– I dag är riksdagsledamöternas uttalanden i tjänsten skyddade i grundlag. En ledamot kan därför inte åtalas baserat på vad ledamoten sagt i tjänsten. Skyddet finns för att en regering eller en majoritet i riksdagen aldrig ska kunna tysta oppositionen oavsett hur illa man tycker om åsikterna som lagts fram. Att då öppna upp för att en majoritet ska kunna rösta bort företrädare för mindre partier i utskotten riskerar att urholka denna mycket viktiga princip i vår grundlag, skriver debattörerna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter