Roger Richthoff: Detta vill oppositionen uppnå med kravet på att avsätta Jomshof

Med hänvisning till säkerhetsläget i och med den pågående korankrisen och den sverigedemokratiske ordföranden för Justitieutskott, Richard Jomshofs, kommentarer om islam, vill oppositionen hålla en omröstning för att få bort Jomshof. Men handlar det bara om säkerhetsläget, eller finns det andra orsaker till att oppositionen förespråkar detta? Det svarar den tidigare riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna Roger Richthoff på.
Richard Jomshof. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset
Richard Jomshof. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset

Under måndagsförmiddagen höll de rättspolitiska talesmännen från oppositionspartierna, Socialdemokraterna (S), Vänsterpartiet (V), Centerpartiet (C) och Miljöpartiet (MP), en gemensam pressträff för att framföra krav på en omröstning om att sverigedemokraten Richard Jomshof ska avsättas som ordförande för Justitieutskottet.

Den orsak som angavs är det svenska säkerhetsläget i och med den pågående korankrisen, där muslimska ledare har riktat hot mot Sverige, ambassader i muslimska länder har attackerats, och Storbritannien nu varnar brittiska turister för terrorattacker i Sverige.

”Negativ inställning mot invandrare i allmänhet”

Flera politiker har förespråkat att man ska gå kraven till mötes, men Jomshof är en av de som har uttalat ett starkt motstånd mot alla former av anpassning. På X (tidigare Twitter) har Jomshof kritiserat islam och hur religionen praktiseras, samt delat inlägg där statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobas Billström kallas för ”ynkryggar”, eftersom de inte satt ned foten mot kraven på anpassning av svensk grundlagsskyddad yttrandefrihet.

– Hans agerande äventyrar Sveriges säkerhet. Det är en hatisk retorik med syftet att splittra och skada Sverige, säger Ardalan Shekarabi, gruppledare för Socialdemokraterna i justitieutskottet.

Kritiken som riktades mot Jomshof handlade inte bara om hans senaste uttalanden, utan man tog även upp hans tidigare ståndpunkter och uttalanden.

Jomshof har sedan länge uppmärksammats för sin negativa inställning mot invandrare i allmänhet och mot muslimer i synnerhet, säger Gudrun Nordborg, ledamot i justitieutskottet för Vänsterpartiet.

Kravet på en omröstning kommer att framföras torsdagen den 31 augusti.

Vågar regeringen riskera ett nyval?

Frihetsnytt har talat med Roger Richthoff, som tidigare suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna, för en kommentar på oppositionens krav.

Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna
Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna

Syftet är att så split

Man vill göra en politisk markering mot Jomshof, som har helt rätt i denna fråga. Islam går aldrig att förena med ett samhällsbygge i en demokrati och definitivt inte i Sverige. Det borde alla politiska partier hålla med om, även om man inte håller med Jomshof, i och med kraven som framförs nu från muslimska företrädare om att vi ska ändra våra lagar.

Det man måste göra är att omedelbart sluta krypa för islam. Vår inrikespolitik sköter vi själva, på samma sätt som de muslimska länderna inte vill ha någon svensk inblandning i sina politik. Om man kryper så ökar bara kraven. Även SD skapar problem med sin otydliga ställning i frågan och man har gett intryck av att vara villiga att krypa.

Det parti som däremot är tydligt i sin inställning i frågan är Alternativ för Sverige.

Handlar det verkligen bara om Jomshofs kommentarer rörande koranbränningarna och islam?

Oppositionen tar varje chans att så splittring i regeringskonstellationen. Genom sådana här krav vill man få de andra partierna att uttala att de inte håller med Jomshof. Då kan man få regeringsföreträdare och bihanget, det vill säga SD, att säga helt olika saker i en säkerhetspolitisk fråga. Det är själva syftet med detta.

Då man har lyckats med att få partierna att säga olika saker så spinner man vidare på detta och kräver nu att Jomshof ska avsättas. Man letar ständigt efter nya konfliktytor som man kan spinna vidare på. Nu har man hittat en och försöker dra nytta av den. Om inte de andra partierna tar avstånd från Jomshof kommer även det att utnyttjas.

Vad skulle det få för konsekvenser om man får till en omröstning och att Jomshof avsätts?

Då kan det bli en regeringskris. Det vore synnerligen allvarligt att avsätta en ordförande för ett utskott, inte minst då han, enligt min mening, talar sanning.

Samtidigt är gummiryggpartiet Sverigedemokraterna måna om att hålla fast vid sin egen maktposition och det skulle inte förvåna mig om man offrar Jomshof.

Men skulle man inte offra Jomshof och ett av regeringspartierna ställer sig bakom oppositionens krav, då kan det bli regeringskris och eventuellt nyval. Allt hänger på om Moderaterna med flera tror att de skulle kunna vinna det, vilket opinionssiffrorna verkligen inte talar för.

Därför tror jag inte att man kommer vara beredd att fälla Jomshof, för att därmed inte riskera detta. Men det osäkra kortet är Liberalerna och det återstår att se vad som kommer att ske i och med omröstningen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter