Entreprenören och Twitter-ägaren, Elon Musk, reagerar på försök från etablissemangsmedia att bortförklara uppmaningar till folkmord på vita i hans hemland, Sydafrika. Nu väljer han att uppmana till bojkott av medier som förminskar sådana uppmaningar.
Att det uppmanas till våld mot vita sydafrikaner är inget som den sydafrikanske entreprenören och Twitter-ägaren Elon Musk accepterar, i synnerhet eftersom det är hans eget folk som utsätts. När etablissemangsmedia försöker att bortförklara de våldsuppmaningar som sker helt öppet från svarta politiker i Sydafrika, uppmanar Musk till bojkott av dessa medier, i ett inlägg på Twitter.
En utsatt grupp
Det var helgen 30-31 juli som det extrema och uttalat antivita partiet Economic Freedom Fighters (EFF) firade tioårsjubileum. På en arena, som ska ha samlat uppemot 100 000 deltagare, ledde partiledaren Julius Malema en allsång av ”Döda boern(1)” (en kampsång från apartheid-eran), som handlar om våld mot de vita farmarna, vilket Frihetsnytt rapporterade om.
Runt samma tid som framträdandet ägde rum har nio attacker mot gårdar ägt rum, samt tre mord har inträffat där offret har varit en farmare, enligt RNews. Enligt organisationen Genocide Watch, vars mål är att förebygga folkmord, befinner sig Sydafrika på steg 6 av 10, vilket innebär att man polariserar mot den grupp som kommer att utsättas för folkmord.
Malemas framträdande och många aggressiva uttalanden mot vita, tillsammans med att de sydafrikanska myndigheterna inte gör något, utgör, enligt bedömare, en allvarlig faktor i att eskalera det gryende folkmordet.
Står upp för sitt folk
Musk tillhör den vita gruppen i Sydafrika och väljer nu att ta ställning för sitt folk som hotas av folkmord. Det som fick honom att på Twitter uppmana till bojkott av medier som förringar situationen, var att The New York Times publicerat en artikel, vars innehåll handlade om att avfärda anklagelserna om att sången ”Döda boern” skulle vara en uppmaning till våld. Istället hävdade artikelförfattaren att det enbart var en del av det kulturhistoriska arvet och tjänade till att ena folk.
”New York Times har faktiskt mage att stödja uppmaningar till folkmord! Om det någonsin funnits en tid att avbryta den publiceringen så är det nu”, skriver han och fortsätter med att uppmana till användning av en tjänst som innebär att man kan ta sig förbi betalväggar. Om man nu vill läsa dessa mediers innehåll, så ska man inte stödja deras förminskande av folkmord, är Musks motivering.
Ett parti i Sydafrika, Democratic Alliance, kämpar även de mot våldet som riktas mot de vita farmarna och kräver att myndigheterna gör någonting åt problemet.
Även bland svarta aktivister finns ett motstånd mot uppmaningar till folkmord. Den främsta organisationen är partiet Congress of the people, vars partiledare, Terror Lekota, i en intervju med den svenske journalisten Jonas Nilsson, tagit ställning mot den antivita attityden i Sydafrika.
Det finns flera exempel på farmare som inte är rädda för att sätta ned foten, vilket kan ses nedan. Även om det sydafrikanska etablissemanget inte gör något, så verkar det ändå finnas flera som är beredda att ta strid mot behandlingen av de vita farmarna. Nu är även Elon Musk en av dessa.
Dubbla måttstockar
Samtidigt som just The New York Times förringar budskapet i ”Kill the boer”, var samma tidning engagerad i att hetsa mot den amerikanske country-sångaren Jason Aldean för musikvideon till dennes låt ”Try that in a small town”. Där visas filmklipp på plundring, upplopp och våldsamheter i städerna, något som aldrig skulle accepteras i en amerikansk småstad, enligt sångtexten.
Låten anklagades för både rasism och våld, i synnerhet med hänvisning till att en lynchning av en svart man 1927 ägde rum på platsen i videon där bandet spelar. Det resulterade i en medial hets mot Aldea, vilket i slutändan verkar ha varit den bästa tänkbara reklamen, eftersom han snabbt plötsligt toppade spellistorna och nådde ut till en betydligt större publik.
(1) Boer - Den största gruppen av vita i Sydafrika och utgör större delen av de vita farmarna. Härstammar från nederländska, tyska och franska nybyggare som anlände på 1600-talet.
Dom vita i S A sitter verkligen i en fälla, Gillrad av Olof Palme och Schori med hjälp av utsmugglade miljarder av våra skattepengar .
I framtiden måste Palmegraven flyttas….så det inte blir en kultplats för sossar.
Jag tänkte givetvis på att Rudolf Hess efter 10 år grävdes upp och kremerades och askan slängdes i floden…..trots protester från både hustrun och sonen.
Så går det till i det demokratiska Tyskland.
—
Det är ingen ide att älta vad dom vita borde ha gjort …men nu skulle jag som vit i SA försöka lämna S .A.
—
Ungern ,Polen , Kroatien ,Slovakien ..kanske ??