Nato-förslaget för ukrainskt medlemskap väcker ilska

Nato-generalsekreteraren Jens Stoltenbergs stabschef har kommit med ett förslag som skulle kunna innebära fred i Ukraina och därmed öppna upp för Ukrainas medlemskap i Nato. Men förslaget faller inte i god jord hos den ukrainska regeringen.

Det var på en paneldebatt i tisdags i Arendal, Norge, som Stian Jenssen, stabschef åt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, delade med sig av sina tankar om hur man skulle få ett slut på kriget i Ukraina, samt få med landet i krigsalliansen Nato, rapporterar Verdens Gang.

En sådan lösning gick tvärtemot flera Nato-ledares ståndpunkt, nämligen att Ukraina kan behöva släppa planerna på att återta förlorade områden.

Jag tror att en lösning kan vara att Ukraina ger upp territorium och får ett Nato-medlemskap i utbyte, sade han.

Samtidigt tror han inte att Ryssland kan fortsätta att avancera i Ukraina, utan det verkar ha blivit ett fastlåst ställningskrig. Han tror att Ukraina kan ta tillbaka vissa områden, men utifrån uttalandet om att de bör vara beredda på att offra områden, så verkar han inte tro att samtliga områden kan återtas.

– Ryssland kämpar enormt militärt, och det verkar orealistiskt att de kan ta nya territorier. Nu är det snarare en fråga om vad Ukraina kan ta tillbaka.

Tvärtemot andra ledares ambition

Under tisdagen presenterade den svenska försvarsministern Pål Jonsson ett förslag på att skicka försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina för motsvarande 3,4 miljarder kronor. Detta väckte kritik från bland annat Roger Richthoff, som tidigare suttit som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna samt varit ledamot i försvarsutskottet.

I mina ögon har Ukraina förlorat kriget för länge sedan och ryssarnas ambition är i stort sett uppnådd. Man kontrollerar de områden man har sagt att man ska göra. Det vi gör med vapenleveranserna till Ukraina är enbart att orsaka ännu mer död och lidande, till ingen nytta. Det är globalisterna som driver på kriget. Det här är ett proxy-krig, som vi inte ska delta i, sade han till Frihetsnytt.

Fredagen den 11 augusti begärde USA:s president Joe Biden att ytterligare 24 miljarder dollar (ungefär 256 miljarder svenska kronor) skulle skickas i stöd till Ukraina. Detta trots en växande kritik bland amerikanerna mot att fortsätta skicka stora mängder skattepengar till ett annat land. Biden har själv sagt att stödet kommer att fortsätta skickas ”så länge det är möjligt”.

Ukrainsk ilska

Jenssens förslag om att Ukraina ska vara berett på att offra territorium för att släppas in i Nato, togs inte väl emot av den ukrainska regeringen. På Facebook skriver det ukrainska utrikesministeriets talesman, Oleg Nikolenko, att det är ”oacceptabelt”.

”Samtal om att Ukraina ska gå med i Nato i utbyte mot att de ger upp en del av det ukrainska territoriet är fullständigt oacceptabelt.”

Samma inställning har Mykhailo Podolyak, röstrådgivare åt president Volodymyr Zelenskyj. På X skriver han att det är oacceptabelt att offra territorium i utbyte mot ett Nato-medlemskap. Istället vill han att Ryssland och Vladimir Putin ska lida ett ”förkrossande nederlag”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter