Nobelstiftelsen backar från inbjudan

Det har stormat kring Nobelstiftelsen efter att de gick ut med vilka som bjuds in till Nobelfesten. Nu meddelar stiftelsen att man har backat från de mest uppmärksammade inbjudningarna.

Ambassadörerna från Ryssland, Vitryssland och Iran kommer inte att bjudas in till årets Nobelfest. Det meddelar Nobelstiftelsen under lördagen i ett pressmeddelande.

”Vi tar till oss av de starka reaktionerna i Sverige som fullständigt överskuggat detta budskap. Nobelstiftelsens styrelse väljer därför att upprepa förra årets undantag från vanlig praxis – att inte bjuda in Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer till prisutdelningsceremonin i Stockholm”.

Beslutet att bjuda in ambassadörerna har retat upp flera politiker, däribland flera partiledare, som meddelat att de inte kommer att delta om ambassadörerna från dessa länder deltar. Även kung Carl XVI Gustaf har meddelat att han överväger om han överhuvudtaget kommer att delta om ambassadörerna närvarar.

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, har för första gången bjudits in till Nobelfesten. Även han har uppmanat till bojkott om ambassadörernas tillåts delta, även om hans personliga orsak att inte delta är den politisering som Nobelstiftelsen uppvisat under alla år, när sverigedemokrater har stängts ute.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter