Nordea pudlar efter uppmärksamhet av alternativmedia

En före detta sverigedemokratisk politiker, Simon Alm, fick inte öppna företagskonto i Nordea utan att banken uppgav något egentligt skäl till det. Han misstänker dock att banken fått kännedom om att han tidigare varit aktiv i Sverigedemokraterna och att skälet låg där. Men efter att Alm under onsdagen kontaktat Samnytt och Fria Tider ändar sig plötsligt banken.

Den före detta SD-politikern Simon Alm köpte inkråmet i ett företag som säljer massage- och rehabiliteringsartiklar under våren. Av bekvämlighetsskäl ville han öppna ett nytt företagskonto i Nordea där den tidigare ägaren hade haft sitt konto i många år. Alm har dessutom själv sitt bolån i banken.

Men Nordea ville inte ha Simon Alm som företagskund. Han berättar för Samnytt att han fick ett ”blankt nej” av banken.

Detta oroade honom eftersom hans webbutik är helt beroende av samarbete med storbankerna genom betalningssystemet Shopify. Han menar att det var ”som en dödsdom” för det nyköpta företaget för har man inte tillgång till intäkterna går man i konkurs.

Banken sa definitivt nej

Alm försöker resonera med Nordea och får skicka in en ny affärsplan, detaljerad verksamhetsbeskrivning och uppge de leverantörer han kommer att anlita.

– Det är inte postorderknark eller något sådant spännande. Det är väldigt harmlöst. Långt ifrån politik eller andra riskkategorier som flaggas av Facebook och banker för att de försöker påverka samhället, säger han.

Men Nordea lämnade under onsdagen beskedet att det inte blir något företagskonto för Simon Alm och hans webbutik. Banken nämnde de vanliga diffusa begreppen som ”samlad bedömning” och ”bristande kundkännedom” som skäl till att han inte kunde få kontot.

Det fanns ingenting ytterligare som Alm kunde förtydliga eller inkomma med – bankens beslut var definitivt.

Misstänkte politiska skäl

Eftersom det inte är första gången en bank stänger av en kund endast på grund av att de anser att denne har ”fel” åsikter, började Alm misstänka att det låg politiska skäl bakom Nordeas beslut även i hans fall. Hade banken snokat på nätet och sett att han varit aktiv inom SD?

Fria Tiders chefredaktör Widar Nord fick sitt privata konto och bank-id i Swedbank avstängda med hänvisning till ”negativ publicitet”. Där fick dock banken smäll på fingrarna av Stockholms tingsrätt som ansåg att agerandet var olagligt. Detta kostade banken ungefär 800 000 kronor i rättegångskostnader.

Alm bestämmer sig på onsdagkvällen för att ta kontakt med några alternativa medier, däribland Samnytt och Fria Tider. Samnytt skriver att de kontaktat Alm dagen efter och att han då kan berätta att Nordea plötsligt har ändrat sig och kommer att godkänna hans ansökan om företagskonto.

– Jag avslutade precis samtalet med Nordea, som totalvände. Jag vet inte vad du har gjort? utbrast han till Samnytt.

Vad Samnytt gjorde framgår inte av artikeln men tydligt är att även de fria medierna är en maktfaktor att räkna med.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter