Ny dokumentär visar sambandet mellan havsbaserad vindkraft och valdöd

Havsbaserad vindkraft brukar framställas som en miljö- och naturvänlig energikälla. Nu har en dokumentär släppts som kopplar samman massdöden av valar med byggandet av vindkraftverken.

Sedan den 1 december 2022 har över 60 döda valar registrerats på den amerikanska östkusten. Detta är en siffra som har ökat kraftigt sedan 2016, då stora havsbaserade vindkraftsparker började byggas utanför kusten, enligt organisationen Environmental Progress.

Orsaken är framförallt den sonarutrustning som fartygen använder i samband med byggandet av vindkraftverken. Dessa stör valarnas orienteringsförmåga och får honor att komma ifrån sina ungar, att valar av misstag hamnar i områden med dålig tillgång till föda, eller helt enkelt att de strandas. Detta har naturorganisationer varnat för, men industrin bakom vindkraftverken har bedrivit ett effektivt lobbyarbete och fått myndigheterna att antingen tro att det inte finns några farliga kopplingar, eller att helt enkelt strunta i det.

Detta granskas i den nysläppta dokumentären Thrown to the wind, som finansierats av Environmental Progress och finns att se i sin helhet på Public (dock bakom betalvägg).

Dokumentär har redan censurerats

Filmen har redan fått stor spridning sedan mitten av augusti, då den släpptes och enligt journalisten Michael Shellenberger, grundare av både Public och Environmental Progress, har republikanska kongressledamöter sagt att de vill att saken ska utredas efter att ha sett dokumentären.

En aktör som inte uppskattar att informationen finns tillgänglig är Facebook. Shellenberger skriver i ett inlägg på X/Twitter att ett Facebookinlägg, där han tog upp sambandet mellan vindkraftsindustrin och valdöden, censurerades med hjälp av en ”faktagranskare”, som hävdade att informationen var felaktig och att det inte fanns några bevis för detta.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter