Nya riktlinjer om skärmtid kommer tidigare

Regeringens nya riktlinjer för skärmtid för barn och unga tidigareläggs fyra månader tidigare än som det först var tänkt. Socialminister Jakob Forssmed (KD) motiverar beslutet med att det i dagsläget finns en stor efterfrågan på vad som anses vara en rimlig användning.

”En alarmerande utveckling”

Alltför många barn och ungdomar tillbringar stora delar av sin vakna tid framför skärmarna. Foto: Envato

De nya riktlinjerna – som handlar om hur unga ska använda skärmar och sociala medier – var tänkta att träda i kraft först vid årsskiftet men kommer istället att stå klara redan 1 september. Det var i maj förra året som regeringen gav Folkhälsomyndigheten uppdraget att ta fram dessa.

Socialministern säger till TT att vi har en alarmerande utveckling där framförallt barn och unga har en omfattande användning, av inte minst sociala medier. Ibland så mycket som uppemot 35-40 timmar i veckan, vilket han framhåller går ut över sömn, motion och relationer.

Finns en stor efterfrågan

Socialminister Jakob Forssmed (KD). Foto: Wikipedia /Frankie Fouganthin

Som svar på frågan varför regeringen inte förkortade sin deadline från början, svarar Forssmed med att det handlar om avvägningar och att efterfrågan på riktlinjerna är stor:

– Det är alltid en avvägning mellan ett gediget underlag, det ska vi fortsatt ha, men nu ser vi att det behöver fram snarare förr än senare. Det finns en stor efterfrågan på vad en rimlig användning är.

Detta då det finns både unga som själva uppger att de använder skärmar mer än nödvändigt, samtidigt som föräldrar behöver stöd kring de begränsningar som ska sättas. I Norge och Danmark finns vissa riktlinjer redan på plats.

Detta säger WHO och våra grannländer

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att barn mellan 2-5 år helst ska tillbringa mindre än en timme framför telefonen, surfplattan eller TV:n. I Danmark och Norge gäller riktlinjen att barnunder två år inte bör ha någon skärmtid alls medan gräns för barn i åldrarna 2-5 år är max en timma/dag.

I Kina finns däremot ett sorts mobillås som kapar uppkopplingen efter två timmar, beroende på barnets ålder. I Danmark har man nyligen även startat en kampanj för att barn ska ha mobilfria sovrum. Kanske är det något för Sverige att ta efter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter