Omfattas svenskarna av nya satsningen mot rasism?

Regeringen har valt att skjuta till ytterligare medel för att bekämpa rasism, diskriminering och hatbrott. Frihetsnytt undersöker om det även omfattar rasism mot svenskar.
Paulina Brandberg. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Paulina Brandberg. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

Regeringen meddelade under torsdagen, i ett pressmeddelande, att man skjuter till ytterligare flera miljoner kronor till arbetet mot rasism, annan främlingsfientlighet och diskriminering. Det rör sig om 20 miljoner kronor 2024, 10 miljoner kronor för åren 2025 och 2026.

– Sverige ska vara ett land fritt från rasism och hatbrott. Rasism, annan främlingsfientlighet och diskriminering är skadligt både för de enskilda som utsätts och för samhället som helhet. Det bidrar till polarisering och måste bekämpas med full kraft. Därför tillför vi nu mer medel för att motverka detta, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (Liberalerna), i pressmeddelandet.

Vilka grupper omfattas?

Vilken sorts rasism som det är tänkt att arbetet ska bekämpa framgår inte. Tidigare satsningar har dock handlat om att bekämpa ”islamofobi”, ”afrofobi”, ”antisemitism”, ”antiziganism” och olika former av diskriminering som olika minoritetsgrupper anser sig bli utsatta för.

Det framgår inte heller huruvida svenskfientlighet, rasism som riktas mot svenskar från andra grupper, är något som satsningen ska motarbeta. Problemet med den omfattande rasism som svenskar utsätts för, börjar få alltmer uppmärksamhet. I synnerhet de grova förnedringsrånen, där unga svenska pojkar utsätts för en enorm förnedring av invandrargäng när de blir rånade, har fått många att börja reagera på problemet i offentligheten.

Sverigedemokraterna uppmärksammar svenskfientlighet

Sverigedemokraterna (SD), som var en del av överenskommelsen om satsningen, har tidigare lyft frågan i riksdagen. Justitieminister Gunnar Strömmer konfronterades av sverigedemokraten Pontus Andersson med det faktum att invandrares brott riktas mot svenskar på grund av att de är svenskar.

Strömmer medgav att det är ett problem med svenskfientlig brottslighet och öppnade för att hatbrottsmotiv ska finnas med när straffet bedöms, om det är en svensk som blivit utsatt. Däremot ansåg han inte att det behövdes någon lagändring.

Det återstår att se om SD driver igenom att även rasism mot svenskar ska bekämpas med denna nya satsning.

Frihetsnytt fick inget svar från pressekreteraren

Frihetsnytt kontaktade Anton Johansson, Brandbergs pressekreterare, som ansvarar för pressfrågor rörande satsningen. När Frihetsnytt ringer upp honom svarar han att det gäller ”all form av rasism”, men ber att få svara på frågor via mail.

Han lovade att återkoppla under fredagen, men en dag senare har Frihetsnytt ännu inte fått något svar.

De frågor som ställdes i mailet var följande:

 • Räknas rasism mot svenskar och svenskfientlighet in i det arbete som kommer att bedrivas?
 • Om det räknas in, finns det planer på specifika åtgärder mot just rasism mot svenskar?
 • Hur omfattande bedöms problemet med svenskfientlighet vara?
 • Vilken rasism (dvs vilka grupper) är prioriterad i denna satsning?

Om Frihetsnytt får svar från Johansson kommer det att publiceras.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Så fort jag hör/ser ordet ”rasism” blir jag förbannad och upprörd. Dom enda som utsätts för kränkningar och våld i Sverige är svenskar.
  De 20 miljonerna för 2024 och efterföljande 10 miljoner skulle givetvis tillförts FrihetsNytt. !!
  Det som kallas ”fobi” mot en den ena gruppen än den andra är inget annat än samlade erfarenheter.
  Som tur var har jag Sobril för att lunga nerverna något.
  Den förda politiken de senaste 30-40 åren kan orsaka nervsammanbrott , så knasigt är det . 🤔

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter