Orania i Fokus: Ny Bok av Jonas Nilsson Lanseras den 30 September

Författaren och dokumentärfilmaren Jonas Nilsson har nu öppnat upp för förbeställningar av sin kommande bok om Orania, det omtalade sydafrikanska samhället där bara vita får bo. Boken kommer att lanseras vid den kommande ”Fria Ord”-konferensen den 30 september och presenteras ytterligare under Bokmässan i Stockholm den 7 oktober.

Orania är känd som en unik gemenskap som strävar efter självbestämmande och kulturell bevarande. Det har blivit en central punkt i diskussioner om självstyre, politisk autonomi och de utmaningar som följer med globaliseringens demografiska förändringar.

Jonas Nilsson. Foto: Jonas Nilsson
Jonas Nilsson. Foto: Jonas Nilsson

Jonas Nilsson, känd för sina tidigare arbeten som inkluderar dokumentärer och analyser som Maktthavarna du aldrig valde, erbjuder i sin nya bok en sällsynt inblick i detta fascinerande samhälle. Boken syftar till att utforska frågor om självbestämmande baserat på etnisk och kulturell identitet, ämnen som är mer relevanta än någonsin. Den belyser också vad vi i Sverige, med våra egna demografiska utmaningar, kan lära oss av Orania.

Förutom lanseringen vid ”Fria Ord”-konferensen kommer Jonas Nilsson att presentera boken under Bokmässan i Stockholm den 7 oktober. Detta evenemang, en av de mest framstående litterära händelserna i Sverige, erbjuder en unik plattform för författare och läsare att mötas och diskutera aktuella ämnen. Nilssons presentation kommer att ge en djupare förståelse för bokens tematik och erbjuda en möjlighet för direkt dialog med författaren.

För de som är intresserade av frågor kring självbestämmande och politisk autonomi är denna bok ett måste. Förbeställningar är nu öppna och de som förbeställer får en första titt på denna djupgående analys av ett av Sydafrikas mest omdiskuterade samhällen. Böckerna kommer att skickas ut i samband med lanseringen den 30 september.

Bokens framsida. På omslaget är Oranias symbol, "Die Klein Reus" – ”Den lilla jätten” - en pojke som rullar upp ärmarna och gör sig redo för att arbeta. Bild: Jonas Nilsson
Bokens framsida. På omslaget är Oranias symbol, ”Die Klein Reus” – ”Den lilla jätten” – en pojke som rullar upp ärmarna och gör sig redo för att arbeta. Bild: Jonas Nilsson

Vad handlar boken om och vad vill du lyfta fram med den?

Boken utforskar Orania, en unik sydafrikansk stad som utgörs av den vita minoriteten av afrikander och som eftersträvar självbestämmande och i förlängning även att bli en självständig nation. Mitt mål är att belysa frågorna kring självstyre och politisk autonomi, särskilt i ljuset av de globala demografiska förändringar som påverkar oss alla.

Precis som afrikanderna i Sydafrika kan vi i Sverige och andra länder stå inför en framtid där vi blir en minoritet i vårt eget land. Och då är Orania ett bra exempel att lära från ett ”worse case” scenario. Jag hoppas att boken kan tjäna som en tankeväckande lins för att utforska dessa utmaningar och möjligheter, inte bara i Sverige utan även globalt.

Oranias egna valuta ’Ora’ - bilden är från lanseringen av en uppdatering av sedlarna. Och när sedlarna ligger i följd såhär så bildar de gemensamt stadens symbol av den lilla jätten. Foto: Jonas Nilsson
Oranias egna valuta ’Ora’ – bilden är från lanseringen av en uppdatering av sedlarna. Och när sedlarna ligger i följd såhär så bildar de gemensamt stadens symbol av den lilla jätten. Foto: Jonas Nilsson

Hur har arbetet med boken gått till och vilket underlag har du använt för bokens innehåll?

Arbetet med boken har varit såväl utmanande som givande. Jag har genomfört flera resor till Orania, där jag haft möjlighet att samla material från en mängd olika källor. Dessa inkluderar intervjuer med nyckelpersoner som Oranias grundare och ordförande för Oraniarörelsen, samt dialoger med lokalbefolkningen.

Jag har också granskat arkivmaterial och akademiska studier. Det här omfattande arbetet har gett mig en bra bild av Oranias samhällsdynamik och styre.

Vilka reaktioner har du fått på att du arbetar med boken, både bland de som bor i Orania, men även andra boer och ev. sydafrikanska myndighetspersoner?

Reaktionerna har varierat. Alla jag har pratat med i Orania har varit öppna och väldigt välkomnande,. Generellt sett har det varit ett stort intresse för projektet,. Jag har märkt en nyfikenhet kring hur boken kan bidra till den pågående diskussionen om självbestämmande och minoritetsrättigheter i Sydafrika.

Vilket språk är boken skriven på?

– Boken är skriven på svenska, men den är just nu på översättning till engelska också.

Boken kan förbeställas här

Mer information om ”Fria Ord”-konferensen finns här

Mer information om Bokmässan finns här

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Ja…Orania är ett försök att hålla ihop mellan vita. Problemet är att det är en del av den Syd Afrikanska staten.
  En orättfärdig ,korrupt och illvillig stat som kan krossa Orania utan att vare sig väst , afrika eller någon annan skulle bry sig ett skvatt.

  Det är ju ingen ide att älta , men problemet var till stor del att vita engelsktalande var ”liberaler ” .
  Liberler som motarbetade de vitas intressen på alla upptänkliga plan.

  Om dom vita frigjort t.e.x Kapprovinsen till ett vitt hemland ,samtidigt som man öppnade svarta bantustans-hemländer , Bophutatswana, Venda , Transkei , m.fl. hade det kanske kunnat se bättre ut.


  Syd Afrikas regering borde ha stoppat svart immigration redan för över 100 år sedan , —och själva jobbat i jordbruken , gruvor etc…men det var väl bekvämt att få billig arbetskraft som inte hade stora krav på boende mm.
  Man skulle uppmuntrat vit invandring från länder som hade folk som ville utvandra.

  Tja…nu gäller sista striden här i Sverige .

  Det finns ju hopp när man ser på alla vettiga och förnuftiga som kommer till Mässan 7 okt.

  Där bland deltagarna och i detta forums redaktion skulle vi lätt få ihop en kompetent regering .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter