Oxfam tvingas ändra pk-video – demoniserar författarinna

Biståndskonfederationen Oxfam har hamnat i blåsväder efter att ha drivit igång en massiv kampanj för HBTQ-personer. Utöver att den anklagas för att sparka in öppna dörrar, förekommer en negativ skildring som många misstänker hänvisar till en känd författarinna.

För ett par dagar sedan drog biståndskonfederationen Oxfam igång en stor kampanj på bland annat Twitter under taggen #ProtectThePride, där man tar strid för HBTQ-personers intressen. Där lyfts det fram hur dessa förtrycks i vissa länder, men det hävdas även att de utsätts för en omfattande diskriminering, på både nätet och arbetsplatsen.

Demoniserar kritiker

En video som lades upp som en del av kampanjen fick stor uppmärksamhet, dock en övervägande negativ och kritisk sådan. Framförallt för hur den demoniserar personer som riktar kritik mot HBTQ-rörelsen. I en sektion av filmen visas hur en grupp färgglada figurer pekas ut av demoniska personer med hatiskt utseende och röda ögon. Kvinnan i mitten misstänks av många vara en porträttering av Harry Potter-författarinnan J.K. Rowling, rapporterar The Telegraph.

Kvinnan i filmen bär en knapp med texten TERF, ett nedlåtande skällsord som används av transaktivister gentemot kritiker. TERF står för ”trans-exclusionary radical feminist” (sv. ”transexkluderande radikalfeminist”) och har använts flitigt mot Rowling den senaste tiden för att hon riktat kritik mot agendan att ta bort könsbegreppet, då det innebär att kvinnor inte finns och att alla år av feministisk kamp sopas åt sidan.

Trots allt hat hon fått utstå och försök från en högljudd minoritet att få igång en bojkott av hennes skapelser, vägrar Rowling att backa

Rowling själv har inte kommenterat tilltaget, men kritiken blev så omfattande mot Oxfam att de tvingades ta ned den ursprungliga filmen och ersätta den med en scen där de demoniska personerna inte förekommer. Detta välkomnades av flera personer, däribland premiärminister Rishi Sunak.

Samtidigt är det flera som uppmärksammar de ”bristande rättigheter” som bland annat transsexuella påstås ha, när dessa kan tysta ned och kalla oliktänkande helt öppet för negativa tillmälen som ”transfob”, ”hatare” eller TERF.

Hatisk grupp som försöker tysta andra

En som reagerar på skildringen av Rowling är den konservativa parlamentsledamoten Miriam Cates.

Det är djupt oroande att Oxfam använder sina resurser – pengar som donerats av allmänheten för att lindra fattigdomen i utvecklingsvärlden – för att demonisera individer som kampanjer för kvinnors säkerhet och rättigheter, säger hon till The Telegraph.

Transrättighetsaktivism har visat sig vara en intolerant, aggressiv och kvinnofientlig rörelse som inte har folkligt stöd, så det är oklart varför en välgörenhetsorganisation skulle vilja anpassa sig till en så splittrad kampanj.

Det är sannolikt att HBTQ-personer blir utsatta för trakasserier, men aktivister ur denna grupp har även blivit ökända för sin aggressiva intolerans mot oliktänkande, ofta ivrigt påhejade av aktörer inom media och kulturetablissemanget. Frihetsnytt har rapporterat om hur en högljudd och aggressiv grupp med transaktivister försökte sabotera möjligheterna för en genuskritisk feministisk professor, Kathleen Stock att hålla ett föredrag på universitetet i Oxford.

Runtom på andra universitet i Storbritannien finns det flera exempel på hur dessa lyckats tysta ned kritiska röster, stängt av föreläsare och hotat studenter från att närvara på sådana föredrag. Men nu börjar det bildas en stark motrörelse mot censurfenomenet, där bland annat studenterna på Oxford aktivt tagit ställning mot censuren och regeringen kommer utnämna en ”yttrandefrihets-tsar” som ska kontrollera att universiteten inte understödjer denna agenda.

Sparkar in öppna dörrar i Väst, knackar inte ens på låsta dörrar i Mellanöstern

Oxfams stöd för HBTQ-personer verkar dock ha en begränsning. De verkar nämligen ta ställning för dessa i länder där det är riskfritt att attackera personer som kritiserar pride-parader, att män som kallar sig ”kvinnor” ska få byta om i kvinnliga omklädningsrum, eller att drag-queens (män som klär ut sig till kvinnor i underhållningssyfte) ska få uppträda för barn.

Men när det gäller Mellanöstern, där det i flera länder riktas hårda straff mot bland annat homosexuella, lyser detta ställningstagande med sin frånvaro. På Oxfam Internationals Twitter har man dekorerat organisationens logga med regnbågsfärger, samt den ljusblå-vit-rosa färgen på flaggan som representerar transsexuella, samtidigt som man har en mångkulturell bakgrundsbild.

Oxfam in MENAs (Mellan Östern och Nordafrika) Twitter finns däremot inga sådana ställningstaganden. Istället har loggan sin vanliga gröna färg och bakgrundsbilden visar en drakflygande pojke. Att ta ställning för HBTQ-personer i Mellanöstern är inte lika viktigt som att få involvera barn i pride-rörelsen i Väst. Så mycket för ”Protect the pride”.

Frihetsnytt har skrivit om det hyckleri som flera företag uppvisat på samma sätt och hur de har ställts mot väggen för denna dubbelmoral.

Oxfam är betydligt försiktigare med sina ställningstaganden i bland annat Mellanöstern. Fotomontage: Frihetsnytt. Bild, Oxfam Mena: Twitter/ Oxfam in MENA. Bild, Oxfam International: Twitter/ Oxfam International
Oxfam är betydligt försiktigare med sina ställningstaganden i bland annat Mellanöstern. Fotomontage: Frihetsnytt. Bild, Oxfam Mena: Twitter/ Oxfam in MENA. Bild, Oxfam International: Twitter/ Oxfam International
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Jag har aldrig gett något till sådana här organisationer. Dom har ”generalsekreterare ” och andra namn som påvisar TITELSJUKA ..med löner på 1 miljon.
    Däremot -för ca 30 år sedan- gav jag alltid en slant till en man i 35-40 årsåldern som ibland satt i närheten av systembolaget på Nybrogatan vid Ö-malmstorg …—” till kaffe ” sa han….
    Jag svarade alltid att ” Kaffe är så onyttigt –tror du inte att ett par starköl varit bättre ??”
    Och så skrattade vi båda två…
    Sedan frågade jag hur mycket han hade-(-han visade alltid-)- och hur mycket han behövde–och så fick han det av mig !!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter