Regeringen stoppar bistånd: ”Vill tvinga Mali till lydnad”

Regeringen har beslutat att stoppa biståndet till Mali efter att landet tagit ”fel ställning” till Ryssland. Kritiker menar att beteendet gör det uppenbart att biståndet inte handlar om att minska mänskligt lidande, utan om att tvinga länder till lydnad.

Under de senaste 10 åren har Sverige gett Mali över 3,5 miljarder kronor i utvecklingsbistånd, säger biståndsministern Johan Forssells presstalesperson till TV4. Men nu är det över.

Anledningen är Malis förändrade inställning till Ryssland och kriget i Ukraina. Regeringen tänker inte längre ge pengar till länder som motverkar den “regelbaserade världsordningen”, och därmed ”underminerar svenska intressen”, menar biståndsministern.

Bakgrunden är bland annat att Mali har röstat mot FN-resolutioner som kräver att Ryssland lämnar Ukraina.

Forssell låter dock meddela att det humanitära stödet till Mali i form av mat, vatten och mediciner kommer att fortsätta.

Handlar om att tvinga länder till lydnad

Frihetsnytt har tidigare avslöjat hur biståndspengar används för att mjölka staten på svenska skattebetalares pengar.

Syftet har varit att ge höga chefer inom biståndsorganisationerna miljonlöner och underhålla dessa i syfte att tjäna pengar på lidande och elände.

Att Forssell väljer att dra tillbaka biståndet till Mali på grund av att de inte följer Sveriges agenda visar att svenska skattepengar används som påtryckning mot länder. Detta anser Tor-Björn Richthoff Änglasjö, reporter på Frihetsnytt.

– Det är helt uppenbart att man försöker tvinga länder till lydnad. Det man säger är egentligen: gör du som vi vill och tycker, då får du enorma summor pengar. Men gör du inte som vi vill, då får du inte en enda krona, säger Richthoff Änglasjö.

– Givetvis tycker jag att det är bra att man stoppar biståndet. Jag tycker man ska stoppa vartenda bistånd till vartenda land i hela världen. Så länge det finns svenska fattigpensionärer i Sverige ska vi inte ge en enda krona till något annat land.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter