Rekoringar gör det lättare att handla mat direkt från producenter

Den ökade digitaliseringen kan innebära ett stort lyft för lokala livsmedelsproducenter när konsumenter väljer att handla direkt från dem, snarare än att gå via butikerna. Tack vare internet blir det lättare att få kontakt för att beställa och sälja varor, genom rekoringar.

Konceptet Reko har blivit populärt den senaste tiden. Det står för Rejäl Konsumtion och innebär att man handlar mat direkt från producenten. Genom så kallade rekoringar finns en kontaktyta där kunden kan beställa mat direkt från producenten, såsom kött och grönsaker från bönder eller bröd från bagare. Det gör det hela lättare att kunna köpa lokalproducerad mat, ha full insyn i tillverkningsprocessen, samt minska kostnaden när det inte behöver gå genom butikerna, rapporterar TT via Omni.

Som exempel säger bonden Jens Thulin att man är friare när det kommer till prishöjningar än vad butikerna är. Om en butik måste höja priset med två kronor, kan producenten istället höja med en krona och därmed vara billigare att handla från än affären. Det är också tack vare nätet som det blir betydligt lättare för bönder att kunna nå ut till en större kundkrets.

Den som vill komma i kontakt med en rekoring för att sälja eller köpa mat kan hitta sådana på Hushållningssällskapets hemsida.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter