Ribbenviks självbiografi sågas i SVT – ”Vinner debatter i efterhand”

Migrationsverkets tidigare generaldirektör Mikael Ribbenvik är aktuell med en självbiografi över sin hårt kritiserade tid på posten. Bokens försök att lyfta fram honom i god dager imponerar dock inte på recensenterna, inte ens i SVT.

Frihetsnytt har rapporterat hur Mikael Ribbenvik plockats bort från posten som generaldirektör på Migrationsverket. Hans asylaktivistiska gärning har uppmärksammats på flera håll. Framförallt det katastrofala beslutet att 2012, då i egenskap av operativ chef på myndigheten, att ge permanent uppehållstillstånd till alla syrier som tagit sig till Sverige.

2023 kom beskedet att han inte fått förlängt förtroende av regeringen (under påverkan från Sverigedemokraterna). Istället kommer han nu att tjänstgöra som vice direktör för EU:s asylmyndighet, EUAA (European Union Agency for Asylum), med ansvar för att asylhanteringen inom EU fungerar. Med den nya migrationspakten på plats i EU kommer det innebära att han får makten att kunna pressa enskilda medlemsländer att ta emot migranter.

”Raljant och nedlåtande”

Per Andersson. Skärmavbild: SVT
Per Andersson. Skärmavbild: SVT

I samma veva som han lämnar sin gamla post publicerar han även sin självbiografi över åren som generaldirektör: Migration: genom mina ögon. Där försöker han måla upp en förskönande bild av sin roll på posten.

En som har läst igenom Ribbenviks bok är Per Andersson, Kulturnyheternas kritiker på SVT. Han beskriver boken som ”ett muntert skåltal över sin gärning”

Han går igenom gamla debatter och vinner dem i efterhand, säger Andersson, som anser att Ribbenvik är ”raljant och nedlåtande” mot sina meningsmotståndare, Någon antydan till självprövning finns inte överhuvudtaget.

Olika värderingar i olika situationer

Han uppvisar även upp flera motsägelser i sina principer, enligt Andersson. Å ena sidan tas fallet 2011 med 91-åriga Ganna Chyzevska från Ukraina upp. Där tog Ribbenvik ställning för att känslor inte ska påverka besluten.

Senare, 2021, beskriver Ribbenvik hur han arbetade för att flyga afghaner, som jobbat för den svenska ambassaden i Afghanistan, till Sverige. Trots att de egentligen inte uppfyllde kriterierna lyckades han få dem till Sverige som ”kvotflyktingar”. Där är han både tydlig med och stolt över sitt känslomässiga engagemang.

SVT verkar därmed inte vara intresserade av att lyfta fram Ribbenviks hyllning till sig själv.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Nåja….jag hoppas och ber att alla ansvariga skall kunna ställas inför rätta. En bra åklagare kan hitta lämpliga § redan nu.
  Det minsta man kan begära är höga skadestånd som skall gå till en fond för drabbade. Folk som dömts för HMF osv.
  Alla ansvariga får räkna med utmätning av fasta tillgångar som BR , villor , fritidshus , bilar , värdefulla möbler och smycken….
  Endast baspensionen blir kvar ..och sedan inrikes förvisning till Porjus.

  I en del extra otäcka fall som FR kan åklagaren yrka dödsstraff , men det kan ju bli problem och tjafs med andra länder som lägger sina näsor i blöt.
  Mygghelvetet i Porjus kanske får räcka. Bert Karlsson ordnar fram husvagnar/villavagnar .

  Jag ser fram emot den dagen Carl Bildt & Patrik Oksanen packar för sina flytt till Porjus.
  Anna-Maria C. B. kan stanna i Italien.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter