Det tog inte lång tid efter avslöjandet att polisen kringgått lagen och brutit mot den grundlagsskyddade demonstrationsrätten och yttrandefriheten, innan rikspolischefen avkrävdes svar av politikerna. Tack vare denna uppmärksamhet får myndigheterna nu tänka sig för lite extra innan de inskränker fri- och rättigheter.
Flera politiker kräver att rikspolischefen Anders Thornberg ska ge svar på de många frågorna rörande polisens inskränkningar av demonstrationsrätten, rapporterar Dagens Nyheter (DN).
Det var under lördagen som DN avslöjade att polisen systematiskt nekat demonstrationstillstånd för koranbränningar, med hänvisning till att det skulle ha ökat hotbilden mot Sverige. Detta har det dock inte funnits något lagstöd för och har inneburit en allvarlig inskränkning i den grundlagsskyddade demonstrationsrätten och yttrandefriheten, vilket Frihetsnytt skrivit om.
Sammanlagt tio domslut i fem förvaltningsrätter, har upphävt polisens beslut om nekade demonstrationstillstånd, men polisen har valt att strunta i det och fortsätta neka demonstrationstillstånd. Detta eftersom man upplevt ett politiskt tryck från både den tidigare socialdemokratiska regeringen och den nuvarande borgerliga, samt muslimska grupper.
Avslöjandet att polisledningen tagit sig rätten att sätta sig över lagen på detta sätt, har orsakat stor upprördhet. Inte minst bland flera poliser som öppet vågat kritisera den egna ledningen och påtala det hot mot yttrandefriheten som detta utgör.
Politikerna säger sig vilja ha svar
Den stora granskningen och den uppmärksamhet som detta skapat, har gjort att politikerna har känt sig nödgade att utreda frågan. Nu kallas Thornberg till ett extrainsatt möte med polisens insynsråd där han ska svara på frågor om det avslöjande som DN gjort.

– Vi måste gå till botten med detta. I ett första läge har jag skickat en förfrågan om ett extra insynsrådsmöte med rikspolischefen under kommande vecka. Vi behöver få ställa frågor om tillståndsgivning generellt och om han har känt ett politiskt tryck. Om han inte vill svara på frågor från DN tycker jag att han bör göra det i forumet för allmänhetens insyn i polisen, säger Rasmus Ling (MP), ledamot i både justitieutskottet och polisens insynsråd där rikspolischefen är ordförande.
Ling kan dock inte kräva att Thornberg ska infinna sig på mötet, men hoppas att han kommer att göra det för att bemöta avslöjandet. Varför han kallas till ett sammanhang där han själv är ordförande, snarare än justitieutskottet (eftersom polisen är en del av rättskedjan) eller konstitutionsutskottet (eftersom polisen återkommande brutit mot grundlagsskyddade rättigheter) framgår inte.
Men hade det inte varit för att hela historien avslöjades och att det fått sådan uppmärksamhet, är det inte säkert att politikerna brytt sig om att göra något åt det. De hade sannolikt hellre försökt sopa det under mattan. Men uppmärksamhet har alltid en tendens att få fart på politikerna, i synnerhet när det kan innebära obekväma frågor från media och allmänhet.