Ron DeSantis ställer upp i presidentvalet

Efter månader av spekulation kom till slut det stora tillkännagivandet: Floridas populäre guvernör, Ron DeSantis kandiderar till posten som USA:s nästa president. Men hur kommer detta påverka Donald Trumps valsatsning?

Våra gränser är en katastrof. Kriminalitet infekterar våra städer. Den federala regeringen gör det omöjligt för familjer att få tillvaron att gå ihop. Och presidenten trasslar bara till det.

Så inleds den video som under natten till torsdagen (svensk tid) publicerades på Florida-guvernören Ron DeSantis Twitter.

Där påtalar han vad som är problemet med dagens USA, men även hur man ska komma tillrätta med dessa. Det finns ett val, enligt DeSantis, att antingen acceptera förfallet eller göra något åt det. Väljer man det senare finns det goda förutsättningar för framgång.

DeSantis styre i Florida har fungerat som ett föredöme för framförallt USA:s konservativa anhängare, men även vanliga amerikaner som är trötta på den extrema politiska korrektheten, så kallad ”wokeism”. Woke-aktivister har blivit ökända för att bland annat förespråka könsbyte för barn, att män som kallar sig kvinnor ska få röra sig i kvinnors omklädningsrum, öppna gränser för massinvandring, samt påståenden om det amerikanska samhällets ”strukturella rasism”, som vita ständigt får skulden för.

DeSantis tar upp att de lyckats bekämpa detta i Florida och att detta är vad som krävs för ett förnyat USA.

Vi behöver modet att leda och styrkan att vinna, sade han innan han avslutade talet med:

Jag är Ron DeSantis och jag kandiderar till presidentskapet för att leda vår amerikanska återkomst.

Musk intervjuar

Efter tillkännagivandet hölls en intervju med Twitters ägare Elon Musk. Intervjun kantades dock av tekniska svårigheter och ljudet var inte det bästa.

Vad innebär detta för Trump?

DeSantis konkurrent till posten som Republikanernas kandidat, Donald Trump, har varit kritisk mot DeSantis och sedan tidigare förkastat hans prat om kampen för frihet och amerikansk återuppståndelse som tomma ord. På sin sociala medie-kanal Truth Social säger han att DeSantis nu kommer få uppleva hur det är att bli attackerad av ”marxister, kommunister och radikala vänsterdårar”. Överlag är det en stor fientlighet mot DeSantis som framkommer i Trumps inlägg.

Det går dock att vända på det hela. Trump utgör det amerikanska etablissemangets stora skräck, eftersom det är han som på allvar har utmanat det. Om etablissemanget inom media och Republikanerna upplever DeSantis som mannen som kan utmana Trump, då är det med all sannolikhet han som kommer få den stora uppbackningen framför de andra kandidaterna.

Deras desperation efter en utmanare till Trump kommer göra dem beredda att föra fram DeSantis, även om flera av de frågor som han kommer företräda är identiska med Trumps. Trumps fientlighet mot DeSantis kan vara äkta, men det kan även vara en strategi att lura etablissemanget att föra fram den senare.

När dessa två sedan möts kommer det primärt inte att handla om skattefrågor eller den offentliga sektorns roll. Det kommer att handla om kampen för yttrandefrihet, illegal massinvandring, mot wokeism och den destruktiva radikala politik som etablissemanget driver på i samhället. Det innebär att valet i stort kommer handla om dessa frågor och blir det som Demokraternas kandidat tvingas förhålla sig till.

Enligt opinionssiffror som Fox News publicerat leder Trump stort gentemot sina konkurrenter, med DeSantis som tvåa. 53 procent av de tillfrågade stödjer Trump, medan 20 procent stödjer DeSantis.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter