Så mycket har matpriserna och inflationstakten sjunkit

Ekonomin ser ut att gå i rätt riktning för svenskarna. Både inflationstakten och matpriserna har börjat sjunka.

Statistiska centralbyrån (SCB) presenterade under torsdagen två nyheter, som kommer att underlätta kraftigt för de svenska hushållen. Den ena nyheten rör statistik för inflationstakten, som från juli till augusti sjunkit från 9,3 procent till 7,5 procent enligt KPI1. Räknat enligt KPIF2 hade inflationstakten, från juli till augusti, sjunkit från 6,6 procent till 4,7 procent.

– Priserna för livsmedel och el sjönk i augusti. Även priserna för paketresor sjönk, men det är normalt för säsongen, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i nyhetstexten på SCB:s hemsida.

Den andra nyheten har spelat stor roll för inflationen, nämligen matpriserna. I ett pressmeddelande från SCB står det att priset på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. För enskilda livsmedelskategorier så är det kaffe, te och kakao som minskat mest, med 3,7 procent, följt av oljor och fetter, som minskade med 3,0 procent.

– Det rör sig inte om några stora prisnedgångar, men breda. Priserna sjunker för alla varugrupper utom sötsaker och glass, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i pressmeddelandet.

Även elpriserna har under det gångna året fallit. Jämfört med augusti 2022, var elpriset 36,8 procent lägre.

  1. Konsumentprisindex, KPI, mäter prisutvecklingen för hela den privata konsumtionen. Källa: Wikipedia []
  2. Konsumentprisindex med fast ränta, KPIF, mäter inflationen när man har räknat bort boendekostnaderna, såsom ränta för bolån. Källa: Göteborgs universitet []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter